A republikánusok New Hampshire-i vitáját is megnyerte Mitt Romney

Vágólapra másolva!
Megfigyelők szerint a volt massachusettsi kormányzó egyik erőssége, hogy a viták alatt képes kihasználni riválisai egymás közötti civakodását. A republikánus elnökjelöltségért folyó harc második fordulója előtti vitát a megfigyelők szerint egyértelműen ő nyerte.
Vágólapra másolva!

Egy lépéssel közelebb került a republikánus párt hivatalos elnökjelölti címéhez Mitt Romney, miután megfigyelők szerint fölényesen nyerte a New Hampshire-i elnökjelölti csatát megelőző vitát - írja a brit BBC csatorna online oldala. A volt massachusettsi kormányzó szerintük úgy tudja támadni Barack Obamát, hogy közben hagyja: riválisai az egymás közötti harcaikkal legyenek elfoglalva. Romney mindössze nyolc szavazattal ugyan, de győzni tudott kedden a párt iowai jelölési versenyében. Rajta kívül további hat aspiráns pályázik a hivatalos republikánus elnökjelöltségre.

Az előválasztási verseny második fordulóját megelőző szombati vitájának elején a Bain Capital nevű cégben betöltött korábbi vezető posztjáért támadták Romneyt. A cég profilja az volt, hogy bajba jutott vállalatokat vásárolt fel és alakított át. Ellenfelei azzal érveltek, hogy a felvásárlás miatt sokan munkanélkülivé váltak.

Romney védelmébe vette korábbi cégét, és azt mondta: közel százezer álláshelyet hoztak létre az évek alatt, és büszke arra a sikeres teljesítményre, amelyet egykori vezetőként ért el. A politikus három fő riválisa, Rick Santorum, Ron Paul és Newt Gingrich a kilencvenperces vita legnagyobb részét egymás támadásával töltötte, így biztosítva Romney fölényes győzelmét - állítják megfigyelők.

Az előválasztási versenyben dől el, hogy a republikánus párt kit indít Barack Obama jelenlegi elnökkel szemben a novemberben esedékes elnökválasztáson. Iowa csak az első menet, előválasztásokat tartanak mind az ötven államban, bár várhatóan már korábban egyértelművé válik, hogy melyik induló kaphatja meg a republikánus jelöltséget.