A demokráciával ismerkednek Tajvanon a kínai turisták

Vágólapra másolva!
A Tajvanra utazó kínai turisták első kézből tapasztalhatják meg a demokrácia működését ezen a hétvégén, amikor új elnököt választanak a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Több ezren utaztak Kínából Tajvanra a héten, hogy ízelítőt kapjanak a demokrácia működéséből. Tajvanon a hétvégén tartanak elnökválasztást, a kínai turisták így az országukban furcsának ható kampányhajrá izgalmait is végigkövethetik.

A két ország közötti feszültséget a Reuters tajpeji tudósítója szerint az indiai-pakisztáni vagy az észak- és dél-koreai konfliktushoz lehet hasonlítani, ugyanakkor Tajvan és Kína közeledésének a jele, hogy évente több millióan utaznak át a Tajvani-szoroson. Ezen a héten a kínai turisták a választási kampánnyal is megismerkedhettek. A hírügynökségnek nyilatkozó kínaiak furcsának találták ezt a fajta politikai vetélkedést, amelyet szerintük sohasem engedélyeznének Kínában. Volt, aki azt mondta, Kína sokkal jobb helyzetben van, mivel az új vezetőket ott a tapasztalataik alapján választják ki, és nem a szerint, hogy hány szavazatot kaptak. Az egyik kínai turista szerint pedig jó dolog a demokrácia, de a demokratikus folyamatok közben sok idő és erőforrás megy kárba.

Forrás: AFP/EyePress/Alan Siu

A tajvani ellenzék kampánya

A tajvani választási kampányról a nap 24 órájában élőben tudósít mintegy hat hírtelevízó, az izgalmakat pedig csak fokozza, hogy a közvélemény-kutatások szerint a két jelölt, a Kínai Nemzeti Párt, a Kuomintang színeiben második ciklusáért induló Ma Jing-zsou és Caj Jing-ven, a tajvani ellenzéki Demokratikus Progresszív Párt elnökjelöltje között a hétvégi szavazás előtt is szoros a verseny.

Tajvan első közvetlen elnökválasztása 1996-ban még annyira feldühítette Kínát, hogy több rakétát is kilőtt a sziget felé. Peking szakadár tartománynak tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, amely álláspontja szerint előbb-utóbb ismét egyesül majd Kínával. A ideológia különbségek ellenére Kína és Tajvan is kihasználja a gazdasági együttműködés előnyeit.