A briteknél is ingyen szedik ki a hibás mellimplantátumokat

Vágólapra másolva!
Állami pénzen távolítják el Nagy-Britanniában is a kiszakadásra hajlamos francia mellimplantátumokat. A becslések szerint 40 ezer brit nőt érint a kérdés, de csak azoknak veszik ki ingyen, akik az állami egészségügyben ültettették be a kockázatosnak bizonyult francia gyártmányt. A kormány ugyanakkor felszólította a magánklinikákat, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan. A német és a cseh egészségügyi minisztérium is javasolja az implantátumok eltávolíttatását.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában is állami pénzen eltávolítják mellimplantátumukat azoknak a nőknek, akiknek a francia Poly Implants Prothése (PIP) gyártmányát ültették be annak idején, és ezt igénylik - jelentette be pénteken a brit kormány. A PIP által gyártott implantátumokról 2010-ben derült ki, hogy nem orvosi tisztaságú szilikonnal vannak töltve, majd a vizsgálatok megállapították, hogy a többi hasonló terméknél jóval gyakrabban szakadnak ki.

Arra ugyan nincsenek orvosi bizonyítékok, hogy az implantátumokat mindenképpen el kell támogatni, de azoknak a brit nőknek, akiket aggaszt a kockázatos eszköz, és az állami egészségügyben (NHS) végezték el rajtuk a műtétet, térítésmentesen kiveszik a kérdéses szilikonbetéteket - írja a Guardian brit lap. Az intézkedés azokat nem érinti, akik magánklinikákon végeztették el a mellnagyobbító műtétet, de a kormány közölte ezeknek a klinikáknak erkölcsi kötelességük az NHS-hez hasonlóan ingyen elvégezni az eltávolító műtétet azokon, akik ezt kérik.

Nagy-Britanniában 40 ezer körülire becsülik az érintett nők számát, az mg kérdéses, hogy közülük hányan vetetik ki a betétet. Az esetleges csereimplantátum beültetését várhatóan nem támogatják majd. Korábban Franciaországban is hasonló intézkedést hoztak.

A BBC internetes kiadása szombat hajnalban arról számolt be, hogy a német és a cseh egészségügyi minisztérium is javasolja az implantátumok eltávolíttatását. A német gyógyszerészeti intézet elnöke azt mondta, hogy még azok az implantátumok is veszélyesek lehet az egészségre, amelyek nem szivárognak.

A cseh egészségügyi minisztérium szintén azt közölte, hogy eddig ugyan nem tudnak arról, hogy valaki megbetegedett volna, mégis elővigyázatosságból javasolják a mellimplantátumok kivetetését. Csehországban becslések szerint kétezer nő mellébe ültettek a veszélyes anyagból.

A PIP által gyártott megkérdőjelezhető minőségű implantátumok ügye világszerte 300 ezer nőt érinthet, Európában Magyarország harmadik a szilikonbetét előfordulási sűrűgégét tekintve. Az [origo] információi szerint az ügyben már zajlanak az egyeztetések az egészségügyi államtitkárságon.