Harmincmilliárd dolláros fegyverüzletet kötött az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok 84 új F-15-ös vadászbombázót ad el Szaúd-Arábiának. A fegyverüzlet célja, hogy a Perzsa-öbölben fekvő királyság megerősödjön Iránnal szemben.
Vágólapra másolva!

A fegyverüzlet célja a katonai egyensúly megteremtése a Perzsa-öböl régiójában, és ehhez Washington szerint szükség van Szaúd-Arábia megerősítésére szomszédjával és ellenlábasával, Iránnal szemben, amelyre az Egyesült Államok is fenyegetésként tekint - írja a BBC. Washington és Rijád - valamint öbölbeli szövetségesei - egyaránt aggódnak az iráni atomprogram miatt. Szaúd-Arábia felfegyverzése némileg ellensúlyozza azt, hogy az idén kivonták az amerikai harcoló alakulatokat Irakból.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője hangsúlyozta, hogy az üzlet komoly üzenet a régió országainak, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a Perzsa-öböl és a Közel-Kelet stabilitása mellett.

A Fehér Ház - a 11 hónap múlva tartandó elnökválasztásra is figyelve - megjegyezte, hogy a szaúdi megrendelés közvetlenül vagy közvetve 50 ezer munkahelyet teremt az Egyesült Államokban.

A fegyverüzlet része egy nagyobb, 60 milliárd dollár összértékű, tíz évre szóló amerikai-szaúdi megállapodásnak, amelyre tavaly adta áldását a kongresszus, és amelynek keretében Washington a vadászgépeken kívül harci helikoptereket, nagy hatótávolságú rakétákat, radarrendszereket és éjjellátó készülékeket szállít az arab országnak.

A fegyverüzlet bejelentése előtt nem sokkal Irán azzal fenyegetett, hogy lezárja a kőolajszállítás szempontjából nagyon fontos Hormuzi-szorost, ha az országot további szankciókkal sújtják az atomprogramja miatt.