Túltisztították Leonardo festményét - állítják a Louvre szakértői

Vágólapra másolva!
Leonardo da Vinci ötszáz éves festménye a restaurálás során olyan fényt kapott, amely idegen a reneszánsz mester technikájától - állítja a Louvre két francia szakértője.
Vágólapra másolva!

Túlságosan megtisztították Leonardo da Vinci Szűz Máriát, Szent Annát és a kis Jézust ábrázoló ötszáz éves festményét - állítja két elismert francia művészeti szakember. Ségolene Bergeon Langle és Jean-Pierre Cuzin ezért le is mondott a tagságáról a tanácsadó bizottságban, amely felelős volt a festmény restaurálásáért. A szakértők szerint a képnek a tisztítással olyan fényt kölcsönöztek, amelynek a festése sohasem állt a reneszánsz mester szándékában.

A Guardian című brit lap szerint a szakértők lemondása különösen kínos a Louvre-nak és a bizottság többi tagjának is. A festményt január 3-án tekintik meg ismét a művészeti szakértők, és ekkor döntenek arról, hogy szükség van-e retusálásra.

Forrás: AFP/Jean-Pierre Muller

A Louvre tizenhét évvel ezelőtt már feladta a festmény megtisztítását, mert tartott attól, hogy az oldószerek milyen hatással lennének a Leonardo védjegyének is tekintett úgynevezett sfumato technikára, amellyel a festő elmosta a kontúrokat.

A párizsi múzeum egyelőre nem kommentálta a lemondások hírét, de megvédte az eljárást.