Eltávolították a Kremlből Putyin egyik szoros szövetségesét

Vágólapra másolva!
Medvegyev orosz elnök utasítására belpolitikai jelentőséggel nem bíró posztot kapott Vlagyimir Putyin miniszterelnök egyik szoros szövetségese. A politikusnak korábban nagy szerepe volt a jelenlegi rendszer felépítésében, ezért a döntést sokan úgy értelmezik: az orosz vezetés felismerte a rendszer reformjának szükségességét.
Vágólapra másolva!

Miniszterelnök-helyettessé neveztek ki Oroszországban Vlagyimir Putyin kormányfő szoros szövetségesét, Vlagyiszlav Szurkovot. A 47 éves politikus a modernizációért felel majd. Szurkovnak állítólag jelentős szerepe volt a jelenlegi orosz politikai rendszer, az "irányított demokrácia" koncepciójának kidolgozásában, és a nevéhez fűződik a Kreml-barát hazafias ifjúsági szervezet, a Nasi (A mieink) létrehozása is.

A Guardian brit lap online kiadása azt írja, Szurkovot "eltávolították" a Kremlből, és emiatt az átalakuló politikai rendszer egyik legnagyobb vesztesének nevezi a cikk írója. Az állítólagos orosz választási csalások miatti népharag ellenére Putyin elutasította a választások megismétlését, Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonban szimbolikus lépésként belpolitikai jelentőségű feladatokkal nem bíró pozícióba helyezte át a miniszterelnök szoros szövetségesét. Többen úgy vélik, a választások után kirobbant, az elmúlt húsz év legnagyobb horderejű tüntetései is indokolhatták a döntést.

Szurkov kinevezését miniszterelnök-helyettessé többen úgy értelmezik, hogy az orosz vezetés felismerte: jelentős reformokat kell végrehajtani az ország politikai rendszerében. Alekszej Kudrin korábbi orosz pénzügyminiszter, Putyin közeli munkatársa a Ria Novoszty hírügynökségnek azt mondta, a Szurkov távozásáról szóló döntés komoly lépés a politikai rendszer megújítása felé.

Közben Vlagyimir Putyin kijelentette: nem lát lehetőséget arra, hogy az ellenzékkel tárgyaljon, mivel az szerinte túlságosan szétszabdalt. A volt államfő, egyben a cím legfőbb várományosa szerdán újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a december 24-i nagy moszkvai ellenzéki tüntetésen különböző erők vettek részt, amelyeknek nincs közös álláspontjuk. "Mindegyikkel külön, a saját gondjairól, igényeiről kell tárgyalni, s ez a kérdések alapos átgondolását igényli" - fogalmazott a politikus.

A különböző pártok, társadalmi szervezetek és állampolgári csoportok által szervezett szombati moszkvai megmozduláson mintegy hatvanezer ember vett részt. A jelenlévők határozatot fogadtak el, amely egyebek mellett követeli a decemberi parlamenti választás eredményének megsemmisítését, és új, tisztességes választásokat, valamennyi ellenzéki párt bejegyzését, továbbá demokratikus párt- és választási törvény elfogadását.