Akik nélkül jobb lesz 2012 - az év elbukott rosszfiúi

meghalt Moammer Kadhafi, líbiai vezető
Vágólapra másolva!
Kommandósok végeztek a nyugati civilizáció ellen harcot hirdető szaúdi aranyifjúval, szívinfarktus vitte el a népét éheztető, de atombombát építő diktátort, a gazdasági zuhanás söpörte el a minden szexbotrányt túlélő miniszterenököt. Az elmúlt évtizedek több meghatározó politikusának is befellegzett idén, összegyűjtöttük a leglátványosabb bukásokat.
Vágólapra másolva!

Oszama bin-Laden, az al-Kaida vezetője - megölték

Forrás: AFP

Ki ő?

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet alapítója, egy építési vállalkozásokból meggazdagodott szaúdi milliomos fia, aki háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen. Fiatalon a szovjetek ellen harcolt Afganisztánban, többek között a CIA támogatásával, de az öbölháború idején hátat fordított az amerikaiakkal lepaktáló Szaúd-Arábiának, és Szudánba menekült. 1995-ben tért vissza Afganisztánba, ahol a tálibok támogatásával kiképzőtáborokat épített ki.

Miért haragudtak rá?

Bin-Laden az FBI által keresett személyek listájának első helyét foglalta el, őt tették felelőssé a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek 1998-as felrobbantásáért, amelyekben több mint 200 ember vesztette életét, illetve ő állt az Egyesült Államokat ért 2001 szeptemberi terrorakciók mögött. Ezeken kívül is több merénylet megszervezésével vagy támogatásával gyanúsították, a nyugati civilizáció első számú közellensége lett.

Mi történt vele?

Május elején ölték meg amerikai katonák, amikor rajtaütöttek pakisztáni rejtekhelyén. Az akcióról és a halott bin Ladenről készült képeket Barack Obama amerikai elnök döntése alapján azóta sem hozták nyilvánosságra, de halálát később az al-Kaida is megerősítette. Bin Ladent szobája ajtajában lőtték le a kommandósok, fején és a mellkasán érte lövés.

Mi marad utána?

Bin Laden halála után az al-Kaida új vezetője Ajmán az-Zavahiri, a szervezet ideológusa, bin Laden korábbi jobbkeze lett. A szervezet az elmúlt hónapokban rengeteg vezetőjét veszítette el, több amerikai jelentés szerint komolyan meggyengült, bár továbbra is újabb támadásokkal fenyeget.

Moammer Kadhafi, Líbia vezetője - megölték

Forrás: AFP/Joseph Eid

Ki ő?

Afrika leghosszabb ideig hatalmon lévő diktátora volt, aki 1969-ben űzte el a líbiai királyt. Hatalomra kerülése után egy általa demokratikusnak nevezett, a valóságban azonban diktatórikus rendszert épített ki. Látványos külsőségek is kísérték uralmát, külföldre például mindig beduin sátrával utazott, volt egy, csak nőkből álló hűséges testőrsége és nagyon hosszan tudott beszélni nemzetközi diplomáciai fórumokon.

Miért haragudtak rá?

Kadhafi az 1970-es évektől különböző terrorszervezeteket támogatott, és ő bízta meg azt a merénylőt is, aki 1988-ban Skócia felett felrobbantott egy amerikai utasszállító gépet. A líbiai rendszer korrupt volt, csak kevesen részesülhettek az ország bőséges ásványi kincseinek kitermeléséből származó bevételből, az országban Kadhafi idején lényegében nem létezett sajtószabadság, és minden másként gondolkodóra keményen lesújtottak.

Mi történt vele?

Líbiában február közepén kezdődtek tüntetések Kadhafi ellen, majd az ország keleti felét ellenőrzése alá vonó lázadók a NATO támogatásával, többhónapos polgárháború végén megdöntötték rendszerét. A menekülő vezér konvoját október 20-án légi csapás érte, majd lázadó fegyveresek élve elfogták, és meglincselték.

Mi marad utána?

Líbia a lázadók által alakított Nemzeti Átmeneti Tanács irányítása alá került, az országot újjá kell építeni a polgárháború után. Kérdés, hogy sikerül-e megszilárdítani a demokráciát egy olyan országban, ahol Kadhafi uralma alatt semmilyen párt vagy társadalmi szervezet nem létezhetett.

Kim Dzsong Il, Észak-Korea vezetője - meghalt

Forrás: AFP

Ki ő?

Az Észak-Koreát vezető kommunista dinasztia második tagja, aki apja, Kim Ir Szen halála után vette át a hatalmat 1994-ben. Félt a repüléstől, ezért mindenhová vonattal utazott.

Miért haragudtak rá?

Uralma idején jóformán állandóak voltak a milliókat fenyegető éhínségek a világtól elszigetelt országban, de azért atomhatalmat csinált Észak-Koreából, ami fenyegetést jelent a kelet-ázsiai térségre. Az országban durván korlátozzák a szabadságjogokat.

Mi történt vele?

December 17-én váratlanul szívrohamot kapott, és meghalt. Halálát két nappal később jelentette be az állami televízió.

Mi marad utána?

Hatalmát legkisebb fiára, Kim Dzsong Unra hagyta, aki valószínűleg a hadsereggel és nagybátyjával közösen vezeti tovább az országot. Halála miatt országos gyászt rendeltek el, a tévé hisztérikusan zokogó tömegeket mutatott, a hatalomátadás destabilizálhatja a Koreai-félszigetet.

Hoszni Mubarak, Egyiptom elnöke - lemondott, bíróság elé állt

Forrás: AFP/Khaled Desouki

Ki ő?

Egyiptom államfője volt, több mint 30 éven át vezette az országot. 1981-es hatalomra kerülése óta négy elnökválasztást nyert meg úgy, hogy az első háromban ellenfele sem volt. Az USA fontos szövetségesének számított, mert országa hajlandó volt békét kötni Izraellel.

Miért haragudtak rá?

Az egyiptomiak többsége szerint diktátor volt, aki szegénységben tartotta és elnyomta népét, miközben hatalmas vagyont halmozott fel. A rezsimet kiszolgáló hatóságok egy rendkívüli állapotot elrendelő törvény felhatalmazása alapján törvényesen kegyetlenkedhettek, az országban az ellenzéket elnyomták, a médiát a hatalom tartotta a kezében. Az egyiptomi elnyomás olyan szélsőséges szervezetek születését segítette, mint a Muszlim Testvériség, amelynek radikálisabb képviselői az al-Kaida ideológiájának előfutárai voltak.

Mi történt vele?

Az év elején bedurvult egyiptomi forrongások 18. napján alelnöke bejelentette, hogy Mubarak lemondott a hatalomról. Sarm-es-Sejkbe menekült, de őrizetbe vették, és bíróság elé állították. A korrupcióval és a tüntetők megöletésével vádolt elnök egészségi állapota bukása óta annyira leromlott, hogy a tárgyalásaira is kórházi ágyon tolták be.

Mi marad utána?

Egyiptomban a távozó elnök után a hadsereg vette át a hatalmat, és ígéretet tett a demokratikus átmenet levezénylésére. A decemberben megkezdődött, hónapokon át tartó parlamenti választásokon az iszlamista pártok az esélyesek, de sokan kétlik, hogy a tábornokok válóban átadják majd a hatalmat egy civil kormánynak.

Silvio Berlusconi, Olaszország miniszterelnöke - lemondott

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Ki ő?

Veterán olasz politikus és médiamágnás, az olasz konzervatív pártok karizmatikus vezetője, aki a második világháború óta a leghosszabb időt töltötte az olasz miniszterelnöki székben. Hetvenöt éves kora ellenére egy nőcsábász imidzsét alakította ki magáról, tekitélyét erősen megtépázták a villájában tartott hirhedt bunga-bunga szexpartikról kiderült részletek. Több eljárás folyik ellene korrupciós ügyekben és hatalommal való visszaélés miatt.

Miért haragudtak rá?

Berlusconi múltjában rengeteg sötét ügy van, amelyek miatt eljárás indult ellene, de hatalmát időről időre arra használta, hogy kibújhasson az igazságszolgáltatás alól. A volt kormányfő korrupció, kiskorúval való kéjelgés és befolyással üzérkedés miatt is a vádlottak padjára került már, de eddig mindig megúszta, többször úgy, hogy a kormánypárti többsége számára védettséget nyújtó törvényt fogadott el a parlamentben. Vezetése alatt az összeomlás szélére sodródott az olasz gazdaság.

Mi történt vele?

Berlusconi november elején nyújtotta be lemondását, miután parlamenti szövetségesei elpártoltak tőle, és nem volt képes végigvinni a pénzügyi válság kezeléséhez szükséges reformokat. Lemondásának hírét kisebb népünnepély fogadta Rómában.

Mi marad utána?

Olaszország új miniszterelnöke Mario Monti korábbi EU-biztos lett, aki minden parlamenti párt által támogatott szakértői kormányt irányít. Az új olasz kormány december közepén sikeresen fogadtatott el az olasz parlamenttel egy kemény megszorításokat tartalmazó takarékossági csomagot.

Ratko Mladic boszniai szerb tábornok - letartóztatták

Forrás: AFP/Martin Meissner

Ki ő?

A délszláv háború egyik kulcsfigurája, a boszniai szerb hadsereg egykori vezetője, másfél évtizedig a legkeresettebb európai háborús bűnös volt. Sok szerb nemzeti hősként tiszteli, 2001-ig a szerb kormány védelmét élvezte, azután ismeretlen helyen bujkált a Hágai Nemzetközi Bíróság elől.

Miért haragudtak rá?

Mladicot tartják felelősnek azokért az etnikai tisztogatásokért, amelyek során a boszniai szerb hadsereg megpróbálta kiirtani a boszniai szerb területeken élő bosnyák és horvát lakosságot. Felelősnek tartják a hírhedt srebrenicai mészárlásért, ahol 1995 júliusában 7500 muszlim fiút és férfit mészároltak le, és népirtással vádolják Szarajevó ostroma miatt is.

Mi történt vele?

Május 26-án szerb ügynökök tartóztatták le a vajdasági Lazarevo falujában. Mladicot Hágába szállították, és 196 pontban vádolták meg, decemberben azonban csökkentették az ellene felhozott vádpontok számát, hogy felgyorsítsák az eljárást. Egészségi állapota rendkívül rossz, korábban állítólag több agyvérzést is túlélt, decemberben pedig tüdőgyulladás miatt kezelték kórházban.

Mi marad utána?

Mladic kiadása volt az egyik feltétele annak, hogy Szerbia tárgyalásokat kezdhessen az EU-csatlakozásról. A szerb tagjelöltséget 2011 végéig nem hagyta jóvá az EU arra hivatkozva, hogy az ország felkészültsége nem megfelelő.

Laurent Gbagbo, Elefántcsontpart elnöke - nemzetközi bíróság elé állítják

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Ki ő?

Latinos műveltségű történelemprofesszor, aki éveket töltött börtönben ellenzékiként, mielőtt 2000-ben utcai tüntetések segítették hatalomra az Elefántcsontpartot vezető tábornokkal szemben. Nagyrészt kakaótermelésből élő országát egy durva polgárháború után hatalommegosztással próbálta stabilizálni, de 2010 novemberében nem volt hajlandó elfogadni, hogy elveszítette a választásokat.

Miért haragudtak rá?

Gbagbo az 1990-es években kezdett idegenellenes, gyűlölködő ideológiát terjeszteni Elefántcsontparton, amely megbélyegezte és kirekesztette az ország északi részén élő muszlimokat. Uralma ellen akkor indult nyílt lázadás, amikor a 2010 novemberi választásokat az északi jelölt, Alassane Ouattara megnyerte, de ő nem adta át a hatalmat.

Mi lett a sorsa?

2011 tavaszán több hónapon át tartó fegyveres konfliktus bontakozott ki a lázadó csapatok és a kormányerők között, de végül az ENSZ támogatásával a lázadók kerekedtek felül, és elfoglalták Gbagbo palotáját. Az őrizetbe vett elnököt Elefántcsontparton augusztusban gazdasági bűncselekményekkel vádolták meg, majd novemberben Hágába szállították, ahol emberiség elleni bűnökkel - gyilkossággal, nemi erőszakkal és egyéb embertelenségekkel - vádolják.

Mi marad utána?

Elefántcsontparton Alassane Ouattara kezébe került a hatalom.

Anthony Weiner, amerikai képviselő - lemondott

Forrás: AFP/Alex Wong

Ki ő?

Az amerikai demokraták képviselője, aki az USA történek legfiatalabbjaként került a kongresszusba. Júniusig azt tervezte, hogy 2013-ban elindul New York polgármesteri címéért is.

Miért haragudtak rá?

Bár egy éve házasodott meg, és felesége épp gyereket várt, a politikus fiatal lányoknak olyan képeket küldözgetett magáról, amelyeken férfiasságától duzzadó alsónadrágja látható. Weiner először megpróbálta elkenni az erekció-gate néven futó ügyet.

Mi történt vele?

Egy hét tagadás után végül kénytelen volt elismerni, hogy a fotókat ő készítette és küldte, majd bocsánatot kért feleségétől és a képek címzettjeitől is. Miután Barack Obama amerikai elnök is a távozását sürgette, Weiner lemondott kongresszusi képviselői posztjáról.

Mi marad utána?

A botránnyal a demokraták újabb képviselői helyet veszítettek a kongresszusban, mivel a Weiner helyéért kiírt szeptemberi választást egy republikánus jelölt nyerte.

Zine El Abidine Ben Ali, Tunézia elnöke - elmenekült

Forrás: AFP/Fethi Belaid

Ki ő?

1987 óta volt Tunézia elnöke, és elődje munkáját folytatva egypártrendszert erőltetett az országra, a szabadságjogokat pedig keményen korlátozta. Bár több előremutató programot folytatott, utolsó éveiben a rendőrségre támaszkodva egyre inkább csak a hatalom megtartására összpontosított.

Miért haragudtak rá?

Arcképe minden városban óriásplakátokról figyelte a tunéziaiakat, titkosrendőrsége pedig mindenkinek ott volt a sarkában. Feleségének családtagjai hatalmas vagyont harácsoltak össze (erről itt olvashat bővebben).

Mi történt vele?

A kilátástalanság és az egekbe szökő élelmiszerárak miatt kitört zavargások januárban erőszakos összecsapásokba torkolltak. Ben Ali a forradalom előtt meghajolva lemondott, és családjával együtt Szaúd-Arábiába menekült. Távollétében Tunéziában 31 év börtönre ítélték, de Szaúd-Arábia nem adta ki.

Mi marad utána?

Tunéziában október 23-án tartottak parlamenti választásokat, amelyet az Ennahda nevű, magát mérsékelt iszlamistának nevező párt nyert meg. Az iszlamisták nagykoalíciót hoztak létre a másik két legsikeresebb párttal, hogy a készülő új alkotmánynak széles társadalmi támogatottsága legyen. Az ország új elnöke egy emberi jogi aktivista, Monszef Marzúki lett.

Ali Abdalláh Száleh, Jemen elnöke - megsebesült, majd átadta hatalmát

Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Ki ő?

Az egyesített ország első elnöke, aki 32 évig vezette Észak-Jement, majd Jement. A politikus 1999-ben 96 százalékos többséggel nyerte a választást, amelyen a legnagyobb ellenzéki párt nem indíthatott jelöltet. Az USA fontos szövetségese, aki amerikai segítséggel folytat harcot az al-Kaida és az egyéb lázadó csoportok ellen.

Miért haragudtak rá?

Jemen az arab világ legszegényebb országa, ahol a BBC szerint a lakosság közel fele napi 2 dollárból kénytelen megélni, éhínség pusztít, elfogyott az olaj és nincs munka. Ellenzéke elnyomással, a szabadságjogok korlátozásával vádolja, de az országot törzsi és vallási ellentétek is feszítik, így egész évben egymást ölték az elnök hívei és ellenségei. Száleh számtalanszor ígért reformokat és lebegtette lemondását, de év végéig kihúzta.

Mi történt vele?

Júniusban súlyosan megsérült egy rakétától, miközben a kormányerők és a lázadók összecsaptak rezidenciája mellett. Szaúd-Arábiába menekült, ahonnan három hónapos gyógykezelés után tért haza, de végül a tiltakozások miatt novemberben aláírta a hatalma átadásáról szóló dokumentumot.

Mi marad utána?

Száleh december végétől helyettesének adta át a hatalmat, majd 90 napon belül előre hozott elnökválasztást tartanak az országban. A bukott elnök kiharcolta, hogy sértetlenséget kapjon, ne lehessen bíróság elé állítani korábbi tetteiért. Ennek ellenére december végén azt tervezte, hogy az Egyesült Államokba utazik, állítólag ismét gyógykezelésre.

News of the World, Rupert Murdoch brit bulvárlapja - megszűnt

Forrás: AFP/Justin Sullivian

Mi ez?

Az 1843-ban alapított újság a világ és Nagy-Britannia legnagyobb példányszámú bulvárlapja volt, amely sztárokról, politikusokról és a királyi családról szóló exkluzív pletykáival több mint 7 millió olvasóhoz jutott el. A lap Rupert Murdoch ausztrál médiamágnás birodalma, a News Corporation része.

Miért haragudtak rá?

A lap először 2005-ben keveredett lehallgatási botrányba, több munkatársát azzal gyanúsították, hogy közel 3000 közszereplő, köztük a királyi család, politikusok, kormánytagok, színészek és focisták telefonjait hallgatták le, és így jutottak információkhoz. Júliusban aztán kiderült, hogy egy meggyilkolt lány mobilját is lehallgatták, hogy részleteket tudjanak meg a gyilkosságról: az újság módszereit David Cameron brit miniszterelnök undorítónak nevezte.

Mi lett a sorsa?

A botrány miatt a lapot kiadó News International megszüntette a 168 éves News of the Worldöt. James Murdoch, a médiamágnás Rupert Murdoch fia közölte, hogy a lehallgatási botrány beszennyezte a lapot, ezért nincs helye a médiavállalatban. A július 10-i utolsó számban a lap "szomorúan de büszkén" búcsúzott, a címlapon az volt olvasható, hogy "Köszönjük, és viszlát". A brit hatóságok azonban tovább nyomoztak a lehallgatási ügyben, több embert, köztük a lap korábbi szerkesztőjét is letartóztatták.

Mi marad utána?

A lap megszűnt, de a szintén Murdoch-birodalomhoz tartozó The Sun továbbra is megjelenik Nagy-Britanniában. Van olyan terv, amely szerint ennek vasárnapi kiadása pótolná a News of the World eltűnésével hoppon maradt olvasókat.