Tízezres tüntetés Szíriában a külföldi megfigyelők érkezése napján

Vágólapra másolva!
Az Arab Liga megfigyelőinek érkezése napján több tízezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen a szíriai ellenállás egyik tűzfészkének tartott Homsz városában. A rendfenntartók könnygázzal igyekeztek szétoszlatni a tömeget.
Vágólapra másolva!

Tüntetések és a rendfenntartó erők oszlatásai közepette érkeztek meg az Arab Liga megfigyelői kedden a szíriai Homsz városába - írja a BBC közszolgálati csatorna online oldala. Több tízezren - a lap beszámolója szerint 35 ezren - tüntettek az ország középső részén fekvő városban Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. A rendfenntartók könnygázzal oszlatták a városközpont felé tartó tömeget.

A tiltakozókat felbátoríthatta, hogy Homszba érkezett az Arab Liga ötvenfős megfigyelői csoportja, amely azt ellenőrzi, hogy a szíriai kormányzat végrehajtja-e azt a béketervet, amely a március óta tartó megmozdulások résztvevői elleni erőszak beszüntetését irányozza elő. A megfigyelők - akiket hamarosan még egy százfős csoport követ - találkoztak Homsz tartomány kormányzójával, majd a városnak azokba a körzeteibe látogattak, ahol az utóbbi napokban a legsúlyosabbak voltak az összecsapások a tüntetők és a biztonsági erők között.

A csoport érkezése előtt a kormány erői napokon át hevesen támadták az utcai tiltakozókat, és lőtték a város több negyedét, ami - ellenzéki aktivisták szerint - csaknem 300 ember halálát okozta. A katonaság és a vele szembeszegülő dezertőrök összecsapásainak mintegy 150 - zömében dezertőr - áldozata volt.

A szíriai helyzetről szóló összes cikkünket itt olvashatja.