Lebecsülte a cunami hatását a fukusimai erőmű üzemeltetője

fukusimai atomerőmű, hidegleállítás
Vágólapra másolva!
Elkészült a japán kormány által rendelt szakértői jelentés a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófáról. Az elemzés megállapította, hogy az erőművet kezelő Tepco vállalat nem készült fel minden eshetőségre, így arra sem, hogy az erőmű a fűtőelemek hűtéséhez nélkülözhetetlen energiaforrás nélkül marad.
Vágólapra másolva!

Elégtelen felkészülés és a szervezetlenség is hozzájárult ahhoz, hogy a Japánban március 11-én bekövetkezett 9-es erősségű földrengés után tragikus helyzet alakult ki a fukusimai atomerőmű környékén - áll abban a készülő szakértői jelentésben, amelynek szerzői a tokiói kormány megbízásából igyekeznek számba venni a katasztrófaelhárítás hiányosságait.

A jelentés a jövő évben készül el teljes egészében, az eddig vizsgálatokból levont következményeket hétfőn hozták nyilvánosságra.

A földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Ennek nyomán hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, s több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A szakértői jelentés szerint az atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) nem készített minden eshetőségre kiterjedő katasztrófavédelmi forgatókönyvet. Lebecsülte az esetleges cunami romboló hatását, és most hiába igyekszik takarózni azzal, hogy az áradás hullámainak magassága a nem várt fölé emelkedett.

A Tepco nem gondoskodott megfelelően kiképzett szakértői gárdáról, amely képes reagálni az ilyen súlyos helyzetekre. Az 1-es és a 3-as reaktorokban a fűtőanyag megolvadása következtében sokkal alacsonyabb lehetett volna a radioaktív anyag kilökődése, ha a technikusok időben vizet fecskendeznek a sérült berendezésekbe - állapítja meg a dokumentum. Nem számoltak azzal, hogy egy pusztító természeti csapás hatására elvesztik az erőmű energiaforrását.

Mindemellett kommunikációs hézagok is keletkeztek a mentésben részt vevő egységek és feletteseik, valamint a terepen dolgozó szakemberek és a központi válságtörzs között. A kisebb egységek gyakran saját belátásuk szerint cselekedtek anélkül, hogy tájékoztatták volna az őket irányító stábot. Mindez oda vezetett, hogy a mentés összehangolásában súlyos hiányosságok mutatkoztak.

Az erőmű környezetében élő lakosság mentése sem zajlott zökkenőmentesen - mutat rá a jelentés. Számos embert telepítettek ki olyan helyre, amelyet már korábban elért az egészségre káros radioaktív anyag - áll a készülő jelentésben, amelynek következtetése az, hogy a Tepco nem volt felkészülve a váratlan események kezelésére, ami intő jel a jövőt tekintve.