Katonai puccsot hiúsítottak meg egy nyugat-afrikai országban

Vágólapra másolva!
Katonák kis csoportja próbálta meg átvenni a hatalmat Bissau-Guineában. A hadsereg nem közölte, hogy voltak-e halottak a puccs alkalmával, de azt igen, hogy helyreállították a rendet.
Vágólapra másolva!

Államcsínyt kísérelt meg "katonák egy kis csoportja" kedden a Bissau-Guineai Köztársaságban, de a próbálkozás gyorsan meghiúsult, és őrizetbe vettek több tisztet, köztük a haditengerészet vezetőjét - közölte a hadsereg.

"Katonák egy kis csoportja meg akarta változtatni a rendet a hadseregen és a kormányon belül. Most már minden rendben van, a helyzetet a hadsereg és a kormány ellenőrzi" - mondta újságíróknak Antonio Indjai tábornok, vezérkari főnök.

A tábornok azután nyilatkozott, hogy több mint két órán keresztül tanácskozott a kormány több tagjával és katonai vezetőkkel. A nyugat-afrikai ország politikai rendszere 1974-es függetlenné válása óta instabil: gyakoriak az államcsínyek, politikai gyilkosságok és egyéb erőszakcselekmények, amelyekben a hadseregnek jelentős szerepe van.

Indjai elmondása szerint a puccsisták a hadsereg belvárosi főhadiszállását és két külvárosi katonai egységet vettek célba, hogy fegyvereket szerezzenek az ottani raktárakból. Arról nem szólt, hogy halottai vagy sebesültjei voltak-e a támadásoknak és elfojtásuknak.

Samuel Fernandes, a hadsereg szóvivője azt közölte, hogy a lázadó csoport vezetője José Américo Bubo Na Tchuto ellentengernagy, a haditengerészet parancsnoka volt.

Malam Bacai Sanha államfő előzőleg orvosi kezelésen egy párizsi kórházban tartózkodott, de a francia külügyminisztérium nem erősítette meg hétfőn, hogy még mindig Franciaországban van-e.