Guardian: Magyarország frontális ütközésre készül

Vágólapra másolva!
A brit lap szerint a Magyarországon végrehajtott személyi változások messze túlmennek azon a fordulaton, amely általában bekövetkezik, ha egy párt hatalomra kerül. A lap szerkesztőségi cikkében azt írja, nem Magyarország adóssága, hanem a kormány a gond.
Vágólapra másolva!

A Guardian című brit napilap a magyar belpolitikáról közöl szerkesztőségi cikket hétfőn. Az írás szerint "a Magyarországon készülő frontális ütközés jövőre akár tömegbalesetté válhat az EU-ban". "E bizonyos Trabant volánjánál Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök ül, aki hitet tett a valódi rendszerváltás mellett az 1989-es helyett, amely szerinte kudarcot vallott" - áll a cikkben.

Orbán valóban forradalmat hajt végre, de nem a szegények érdekében - írja a Guardian. Az ország viharos történelmét a kormányfő arra használja, hogy visszafordítsa az időt: a Fidesz víziója szerint Magyarország már nem köztársaság, hanem a "magyarok ország", ahová a határon túlélő magyarok is tartoznak, és amely "Nagy-Magyarország" térképével válik teljessé.

A lap szerint a végrehajtott személyi változások messze túlmennek azon a fordulaton, amely általában bekövetkezik, ha egy párt hatalomra kerül. A lap azt írta, hogy mindeközben Orbán az ország gyakorlatilag összes természetes barátját elidegenítette. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, az EU és az IMF is kivonult egy adott pillanatban. A probléma nem Magyarország adóssága - amely a GDP nyolcvan százalékával a legmagasabb Közép-Európában - hanem a kormány - írja a Guardian, megemlítve, hogy Brüsszel végül úgy döntött, kemény politikát folytat Magyarországgal szemben, és a helyzetet az egy hónapon belüli második leminősítés is egyértelművé tette. Orbán válasza eddig az, hogy "tovább tapossa a gázpedált, és a kocsi határozottan az EU szembejövő teherautója felé tart". A rémálom az lenne, ha az idegengyűlölő, jobboldali nacionalizmus általa képviselt formája válna a normává Európa perifériáján - fejeződik be a Guardian szerkesztőségi írása.