A volt dél-koreai elnök özvegye is gyászolja Kim Dzsong Ilt

Vágólapra másolva!
Észak-Korea jelezte: fogad minden olyan dél-koreai delegációt, amely fejet óhajt hajtani a Kim Dzsong Il földi maradványai előtt. Dél-Korea azonban csak két személynek, Kim De Dzsung volt elnök özvegyének és a Hyundai csoport elnökének engedélyezte a részvétlátogatást.
Vágólapra másolva!

Kim De Dzsung néhai dél-koreai elnök özvegye, Ri Hi Ho és a Hyundai csoport elnöknője, Hjun Dzsung Eun Észak-Koreába utazott, hogy lerója kegyeletét Kim Dzsong Il elhunyt észak-koreai vezető emléke előtt.

Kim De Dzsong államfőként az első Korea-közi, történelmi jelentőségű csúcstalálkozón tárgyalt 2000-ben Kim Dzsong Illel, a Hyundai csoport pedig úttörő szerepet játszott a kapitalista déli és az kommunista északi országrész között a gazdasági kapcsolatok kiépítésében. Hjun Dzsung Eun korábban többször is találkozott az észak-koreai vezetővel.

A dél-koreai kormány kedden "részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek" Kim Dzsong Il halála miatt, ugyanakkor bejelentette, hogy nem képviselteti magát hivatalosan a phenjani rezsim vezetőjének december 28-ra kitűzött temetésén.

A dél-koreai újraegyesítési minisztérium közlése szerint a néhai dél-koreai elnök özvegye, valamint a Hyundai elnöke munkaebéden vesz részt észak-koreai vezetőkkel, akiknek kilétét később hozzák nyilvánosságra, majd leróhatják kegyeletüket a december 17-én elhunyt észak-koreai vezető koporsójánál. A temetésen külföldi küldöttségek nem vesznek részt.

A két Korea viszonya meglehetősen feszült, ennek ellenére Phenjan jelezte: fogad minden olyan dél-koreai delegációt, amely fejet óhajt hajtani a Kim Dzsong Il földi maradványait tartalmazó üvegkoporsó előtt. Szöul azonban csak ennek a két személynek engedélyezte a részvétlátogatást.