A mise alatt robbantottak Nigériában

Vágólapra másolva!
Legalább tizenkilencen haltak meg, és sokan sebesültek meg, amikor robbanás történt egy nigériai templomban, Madalában a karácsonyi mise alatt. Később újabb detonáció volt Nigériában, Jos város egyik templomának közelében. A merényletek elkövetői még nem jelentkeztek.
Vágólapra másolva!

Két robbanás is történt Nigériában katolikus templomok közelében. A fővároshoz közeli Madala településen, a katolikus Szent Teréz-templom belsejében délelőtt robbant fel a pokolgép. Nagyjából ezren voltak a misén, a mentőszolgálat közlése szeint legalább tizenkilencen haltak meg. A mentőszolgálat szerint nincs elegendő járművük ahhoz, hogy elszállítsák a sebesülteket.

Az épület körül káosz uralkodott a robbanás után. Feldühödött fiatalok tüzeket gyújtottak, és azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják a közeli rendőrőrsöt. A rendőrök a levegőbe lőttek, hogy elriasszák a tömeget, és lezártak egy nagyobb utat.

Nem sokkal később újabb robbanás történt Nigériában, ezúttal Jos város egyik templomának közelében - közölte Pam Ayuba kormányszóvivő. A robbanást itt lövöldözés követte, s legalább egy rendőr megsebesült. Az még nem egyértelmű, hogy a templom volt-e a merénylet célpontja. A robbantás időpontjában a karácsonyi misét tartották a templomban.

Még nem vállalta senki a merényleteket

Nigériában gyakoriak a merényletek és a támadások, amelyeket gyakran tulajdonítanak a 2003 óta aktív Boko Haram nevű helyi radikális muzulmán szektának, amely nevében a nyugati nevelés-oktatás bűnösségét hirdeti, hittételeiben pedig az afganisztáni tálibok mozgalmához áll közel.

A mostani merényletek elkövetői még nem jelentkeztek, de ez az iszlamista szervezet vállalta magára a keresztény templomok elleni robbantásos merényletsorozat végrehajtását, amelyben tavaly karácsonykor legalább 80-an vesztették életüket Jos városában és környékén. Az ENSZ abujai képviselete elleni, 24 életet követelő augusztusi öngyilkos merényletet is a Boko Haram harcosai követték el.

Az utóbbi napokban legalább 68 ember vesztette életét az ország északi részén a biztonsági erők és a szektatagok összecsapásaiban. Az Egyesült Államok abujai nagykövetsége pénteken figyelmeztetést adott ki, amelyben arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak a templomok körül, nagy tömegben vagy olyan helyeken, ahol külföldiek szoktak nagy számban találkozni.

A több mint 160 milliós Nigéria, Afrika legnépesebb országa élesen megosztott: déli részén a katolikusok, az északin a muzulmánok vannak többségben.