Obama két lehetséges kihívója is elbukott az első próbán

Vágólapra másolva!
Két, a republikánus elnökjelöltségre a leginkább esélyes amerikai politikus is elbukott egy előzetes próbán: sem Newt Gingrich egykori házelnök, sem Rick Perry texasi kormányzó nem tudott elég aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy indulhassanak a virginiai előválasztón. Ez mindkettejük esélyeit gyengíti arra, hogy Barack Obama elnök kihívójaként indulhassanak a választáson.
Vágólapra másolva!

Newt Gingrich és Rick Perry, két esélyesnek tartott republikánus politikus sem tudott összegyűjteni elegendő aláírást Virginia államban ahhoz, hogy egyáltalán elindulhasson a március 6-án tartandó előválasztón. Így az egykori házelnök Gingrich és a texasi kormányzó Perry is kiesett a versenyből ebben az űllamban. Gingrich és Perry rossz teljesítménye azért bír nagy jelentőséggel, mert mindkettejüket a legesélyesebbek között tartották számon a republikánus elnökjelöltségért vívott küzdelemben.

Január elején kezdődnek az Egyesült Államokban a republikánus előválasztási verseny, amelynek során eldől majd, melyik politikus lehet Barack Obama elnök kihívója az elnökválasztáson.

A virginiai fiaskót szombaton közölték az amerikai állam Twitter-oldalán. A rövid közlemény szerint egyik politikus sem tudott 10 ezer érvényes aláírást összegyűjteni a regisztrált szavazóktól Virginiában. Perry kampánystábja szerint ezzel szemben 11 911 aláírást gyűjtöttek össze, Gingrich csapata pedig állítja, összesen 11 050 aláírásuk van. Az amerikai elemzők arra számítanak, hogy mindketten fellebbezést nyújtanak majd be, a virginiai előválasztó ugyanis a "szuperkedden" lesz, így azok a jelöltek, akik nem vesznek részt rajta, kevesebb eséllyel versenyeznek - írja a Guardian.

A korábbi Massachusetts-i kormányzó Mitt Romney-nak és a texasi politikus Ron Paulnak sikerült megugrania a 10 ezer aláírásos küszöböt.

Ebből a cikkünkből megtudhatja, kicsoda Newt Gingrich, itt pedig Rick Perryről olvashat részleteket.