Karácsonyi égi tűzgolyó hozta lázba Észak-Európát

Vágólapra másolva!
Mintegy fél percig látni lehetett karácsony este Észak-Európa több országában, ahogy egy tűzgolyó fut végig az égen. A titkozatos jelenség nagy izgalmat keltett, végül a belga királyi obszervatórium közölte: egy orosz hordozórakéta egyik darabját látták a szemtanúk elégni a légkörben.
Vágólapra másolva!

Titokzatos tűzgömb futott át karácsony este Északnyugat-Európa egén, és keltett mindenféle találgatásokat, de utóbb kiderült, hogy egy orosz hordozórakéta egyik darabját lehetett látni, amint elégett a légkörben - közölte vasárnap a belga királyi obszervatórium.

A fényes gömböt szombat este 18:30 óra körül észlelték Németország, Hollandia, Belgium és Észak-Franciaország fölött. Ez a szerdán felbocsátott Szojuz TMA-03M űrhajó hordozórakétájának utolsó fokozata volt a belga megfigyelők szerint. Az űrhajó a nemzetközi űrállomásra szállított három asztronautát, köztük egy európait: a holland André Kuiperst.

A jelenségről készült, mintegy 30 másodperc hosszú felvételek hamar felkerültek az internetre, és a mannheimi UFO-központot azonnal elárasztották a telefonhívások.