Tízezrek tüntettek Putyin ellen Moszkvában

Putyin ellenes tüntetés, 2011.12.24
Vágólapra másolva!
A parlamenti választások megismétlését és Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelte több tízezer tüntető Moszkvában. Az orosz ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon, amelyet Putyin pártja nyert. A tüntetés közben Putyin élő adásban gúnyólodott a tüntetőkön, de azt elismerte, hogy joguk van demonstrálni.
Vágólapra másolva!

Tízezrek követelték szombaton Moszkva belvárosában a parlamenti választások megismétlését és Vlagyimir Putyin távozását a hatalomból. A rendőrség becslése szerint mintegy 29 ezren vettek részt a Szaharov sugárúton rendezett megmozduláson, ellenzéki források szerint azonban 120 ezren mentek el tiltakozni.

A rendfenntartók fémkerítések közé szorították a résztvevőket, a levegőben pedig helikopter körözött. Az emberek egy része azt kiabálta, hogy a kormányfő, Vlagyimir Putyin nélküli Oroszországot szeretne. Mások azt skandálták, hogy az ország szabad lesz, a választás pedig bohózat volt.

"Elég embert látok itt ahhoz, hogy elfoglalják a Kremlt, de békés emberek vagyunk, és egyelőre nem tesszük" - mondta a tüntetés szervezője, Alekszej Navalnij. A tüntetés az ellenzék követeléseit tartalmazó nyilatkozat elfogadásával ért véget. A fehér szalagot viselő elégedetlenkedők a december 4-én tartott parlamenti választás eredményeinek megsemmisítését és előre hozott választások kiírását, a központi választási bizottság vezetőjének, Vlagyimir Csurovnak a menesztését, az összes ellenzéki párt bejegyzését, a pártokról és a választásokról szóló új, demokratikus törvény elfogadását, valamint a politikai elítéltek szabadon bocsátását követelték.

Forrás: AFP/Olga Maltseva

Putyin a tüntetőkön gúnyólodott

Az ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon, amelyen a kormányzó Egységes Oroszország nyert, de kétharmados többsége elapadt. Dmitrij Medvegyev elnök korábban azt ígérte, hogy átalakítják a választási rendszert, az ellenzék azonban elutasította a kezdeményezést, mondván, hogy Medvegyev és Vlagyimir Putyin miniszterelnök figyelmen kívül hagyta legfontosabb követelésüket, azaz az új választások megtartását.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök eközben élő adásban gúnyolódott a tüntetőkön a BBC szerint, a tüntetés szimbólumát, a fehér szalagot például egy óvszerhez hasonlította. Azt is megemlítette, hogy a tüntetőknek joguk van demonstrálni a törvényi kereteken belül.

Oroszország más városaiban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat, ám jóval kevesebb embert tudtak mozgósítani. Szentpéterváron például valamivel több mint két és fél ezren tüntettek. Rendbontás sehol nem történt.