Közel háromezer rabot enged szabadon Kuba

Vágólapra másolva!
A kubai hírügynökség jelentése szerint "emberbaráti okokból" bocsátanak szabadon 2900 embert, a hozzátartozók és vallási intézmények sokszori kérésének eleget téve. Megfigyelők szerint az intézkedés összefüggésben lehet XVI. Benedek pápa tavaszra tervezett kubai látogatásával.
Vágólapra másolva!

Csaknem háromezer elítéltet részesített kegyelemben a kubai államtanács; az amnesztiában részesülőket a napokban engedik ki a börtönből - jelentette pénteken a Prensa Latina kubai hírügynökség.

A BBC brit közszolgálati médium a hivatalos tájékoztatásra hivatkozva internetes oldalán azt írja, hogy "emberbaráti okokból" bocsátanak szabadon 2900 embert, a hozzátartozók és vallási intézmények sokszori kérésének eleget téve.

Megfigyelők szerint ugyanakkor az intézkedés összefüggésben lehet XVI. Benedek pápa tavaszra tervezett kubai látogatásával. A katolikus egyházfő nemrég bejelentette, hogy húsvét előtt hivatalos látogatást tesz Mexikóban és Kubában. Ez lesz a második pápai látogatás a kommunista szigetországban II. János Pál 1998-as történelmi vizitje után.

Kubában többször előfordult, hogy egy-egy magas rangú külföldi vendég látogatása előtt amnesztiát hirdettek. A karibi ország kormánya tavaly több mint száz politikai foglyot engedett szabadon a római katolikus egyházzal kötött megállapodás alapján.