Iszlamista pártok nyerték az egyiptomi választás második szakaszát is

Vágólapra másolva!
A két vezető iszlamista párt nyerte a november óta tartó egyiptomi választás második szakaszát. A három szakaszból álló választás hosszú idő óta az első szabad választás Egyiptomban, amelynek elnöke februárban mondott le az országban zajló tüntetések hatására.
Vágólapra másolva!

A két vezető iszlamista párt nyerte az egyiptomi választás második szakaszát - írja a Reuters. Az első szakaszhoz hasonlóan most is a Muzulmán Testvériségből kinőtt párt, a Szabadság és Igazságosság végzett az élen, a második helyen pedig az ultrakonzervatív szalafisták pártja áll. A két iszlamista párt együtt a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg, maguk mögé utasítva a liberális pártot.

A hat hete kezdődött voksolás az első szabad választás az februárban lemondott egykori egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak harminc éves uralma óta. Az újonnan felálló parlamentnek a legfőbb feladata az új alkotmány megalkotása lesz, amely az elnök és a parlament hatalmát is meg fogja határozni.

Az ország utolsó harmada januárban választhatja meg képviselőit, majd 2012 közepén tarthatják az elnökválasztást. A háromszakaszos szavazáson a 498 fős törvényhozás feltöltéséről döntenek, ami az első lépés afelé, hogy a katonai helyett polgári kormány kerüljön az észak-afrikai ország élére.

A novemberben kezdődött és januárig tartó választásokat ugyanakkor újabb kairói tüntetések zavarták meg. Tüntetők a katonai uralom azonnali megszüntetését követelve csaptak össze a rendvédelmi erőkkel. Legkevesebb 17 ember meghalt az összecsapásokban, amelyek során a karhatalmi erők földön fekvő embereket is ütlegeltek.