A szólásszabadság szorgalmazása miatt börtönöztek be egy kínai írót

Vágólapra másolva!
A szólásszabadságról és az egypártrendszerre épülő politikai berendezkedés megszüntetésének igényéről jelentetett meg írásokat külföldi internetes oldalakon egy kínai író. A férfit állam elleni uszításért és felforgatásért kilenc év börtönre ítélték. A felesége szerint az ítélet már jóval a tárgyalás megkezdése előtt megszületett.
Vágólapra másolva!

Kilenc év börtönre ítélték Csen Vej kínai írót "állam elleni felforgatásért és uszításért". A férfi az interneten tette közzé szólásszabadságot követelő és a kínai egypártrendszer reformjára felszólító írásait - írja a BBC közszolgálati csatorna online oldala. Csen Vej egyike volt annak a több száz másképp gondolkodónak, akit az év elején tartóztattak le, mert az interneten keresztül szólítottak fel tüntetésre az úgynevezett jázminos forradalom keretében, a közel-keleti mozgalmak mintájára.

A férfi a bíróság előtt azt mondta, hogy nem bűnös, és a "demokrácia érvényesülni fog Kínában". Elmondása szerint sosem tett mást, mint kinyilvánította véleményét, amit a kínai alkotmány szerinte megenged. A vádirat szerint Csen Vej külföldi weboldalakra több esszét is írt, amelyeknek többek között témája volt a kínai politikai berendezkedés kritikája és a civil társadalom növekedésének szorgalmazása.

A tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, és összesen két óráig tartott. A börtönbüntetés mellett további két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Felesége a BBC-nek azt nyilatkozta, az egész bírósági tárgyalás "színjáték" volt, az ítéletet már a tárgyalás előtt meghozták. A BBC szerint ez az eddigi legsúlyosabb büntetés, amelyet a jázminos forradalom résztvevőire eddig kiszabtak. Csen Vej ügyvédje a Reuters hírügynökségnek idézte védence ítélethirdetés után elmondott szavait: "A diktatúra sikertelen lesz, a demokrácia lesz az irányadó".

Az Emberi Jogok Kínában (HRC) civil szervezet szerint a tárgyaláson nagy rendőri jelenlét volt tapasztalható, a férfit és családjának több tagját is zaklatta a rendőrség, Csen Vej pedig összesen kétszer találkozhatott ügyvédjével letartóztatása óta.

A férfi már régi aktivistának számít a demokráciáért folytatott küzdelemben: 1989-ben is letartóztatták, amikor részt vett a Tienanmen téren tartott diáktüntetésen.