Büntetőeljárások indultak a választási csalások miatt Oroszországban

Vágólapra másolva!
Több tucat büntetőeljárás indult Oroszországban a decemberi parlamenti választásokon elkövetett állítólagos csalások miatt - derül ki egy kormányzati jelentésből. A dokumentum szerint 10 esetben már azt is tudják, ki próbált csalni a választáson, amelyet végül Vlagyimir Putyin pártja ismét megnyert. Közben kiengedtek a börtönből két ellenzéki vezetőt, akiket a csalások elleni tiltakozás közben vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Ötvenhárom esetben indítottak büntetőeljárást az orosz hatóságok a december 4-ei orosz parlamenti választásokon tapasztalt "rendellenességek" miatt - írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A választásokon az ellenzék gyanúja szerint rengeteg helyen követtek el csalásokat, erről a sajtó és a nemzetközi megfigyelők is beszámoltak - az állítólagos visszaélések miatt az elmúlt hetekben tízezres tüntetések is voltak orosz nagyvárosokban.

"A kampányidőszak kezdete óta az ország 27 régiójában, 53 ügyben indult büntetőeljárás" - áll az orosz belügyminisztérium és az ügyben felállított vizsgálóbizottság közös jelentésében. A beszámoló szerint 10 esetben már sikerült is azonosítani azokat a személyeket, akik "elkövették a bűncselekményeket".

Közben szerdán kiengedték a börtönből az orosz ellenzék két vezetőjét, akiket sokakkal együtt a választási csalások ellen szervezett december 5-i tüntetésen vettek őrizetbe, és ítéltek 15 napi elzárásra. Alekszej Navalnij blogger, aki az utóbbi hónapokban vált az ellenzék népszerűvé alakjává és Ilja Jasin, a tiltakozást megszervező liberális Szolidaritás mozgalom egyik vezetője hajnalban távozhatott Moszkva egyik börtönéből.

Navalnij kiengedésekor azt mondta támogatóinak, hogy "egy másik országban szabadult, mint amelyben bebörtönözték". "Bizonyos vagyok benne, hogy a tiltakozó mozgalom folytatódni fog. Újra és újra az utcára fogunk vonulni, amíg nem teljesítik a követeléseinket" - tette hozzá. Az ellenzék, amely a Putyin vezette Egységes Oroszország párt által megnyert választások érvénytelenítését követeli, december 24-re újabb tüntetést szervez.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök november 11-én utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az állítólagos csalásokat, amelyek nagy felháborodást keltettek. A választásokon ugyanis olyan nyilvánvaló rendellenességek is előfordultak, hogy például egy választókerületben több mint 100 százalékos volt a választási részvétel. A decemberi parlamenti választást a kormányzó Egységes Oroszország párt nyerte, de a korábbinál gyengébb eredménnyel, így elvesztette kétharmados többségét az orosz parlamentben.