Érvénytelenítené a magyarok listáját a Szlovák Nemzeti Párt

Vágólapra másolva!
Beadvánnyal fordult a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a központi választási bizottsághoz, hogy vizsgálja meg, érvényes-e a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választási jelöltlistája. Az SNS azért állítja, hogy érvénytelen, mert apárt szerint Berényi József, az MKP elnöke már nem szlovák állampolgár, miután januárban magyar állampolgárságért folyamodott. Berényi szerint ő szlovák állampolgár, és az SNS "csak üresen kampányol".
Vágólapra másolva!

"Beadványunk tárgya, hogy véleményünk szerint Berényi József már nem szlovák állampolgár. Nem hozakodott elő semmiféle bizonyítékkal, hogy nem kapta volna meg a magyar állampolgárságot" - jelentette ki Anton Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke hétfői pozsonyi sajtóértekezletén. (Az SNS elnöke a magyarellenes megszólalásairól is ismert Ján Slota.)

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a bejelentésre úgy reagált: "továbbra is rendelkezem szlovák állampolgársági igazolvánnyal, személyazonosságival. Semmilyen olyan jellegű belügyminisztériumi levél utol nem ért, amely szerint elveszíteném a szlovák állampolgárságomat". A politikus hozzátette: "a Szlovák Nemzeti Párt ezzel a témával csak üresen kampányol. Természetesen nem ők lesznek azok, akiknek a szavai alapján mi bármit is teszünk. Az MKP véletlenül sem fog úgy táncolni, ahogy az SNS fütyül".

A hatályos szlovák állampolgársági törvény szerint aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti az eredetit. Berényi így, ha magyar állampolgár lenne, nem lehetne egy szlovákiai politikai párt elnöke. "Nem írhatta alá a párt választási listáját, az érvénytelen" - állította Danko. "Felszólítjuk a központi választási bizottságot, hogy legalább beszéljen Berényivel. Ő mondja meg nyíltan, hogy magyar állampolgár-e vagy sem" - mondta az alelnök.

Szerinte ha bebizonyosodna, hogy Berényi nem szlovák állampolgár, akkor a központi választási bizottságnak el kellene utasítania az MKP választási listájának bejegyzését. A választás után az MKP pedig bírósághoz fordulhatna. Danko hozzátette: ha kiderülne, hogy Berényi magyar állampolgár, a jövőben az egész választás érvényessége is megkérdőjeleződhetne.

Szlovákiában márciusban tartanak előrehozott választásokat.