Felborult és elsüllyedt egy olajfúró platform az orosz vizeken

Vágólapra másolva!
A platformot hajó vontatta, de a viharban felborult a vontatmány. A 67 fős legénységből 14-et mentettek ki. A levegő mínusz 17 fokos, a tengervíz plusz 3.
Vágólapra másolva!

Katasztrófa történt az orosz Távol-Keleten. Szahalin szigetétől 200 kilométerre, az Ohotszki-tengeren felborult és elsüllyedt egy olajfúró platform.

A szerencsétlenség magyar idő szerint hajnali 3 órakor történt a BBC beszámolója szerint. Óriási vihar tombolt a tengeren, a levegő hőmérséklete mínusz 17 Celsius-fok lehetett, a vízé plusz 3 fok.

A platformot egy hajó vontatta, a hajón, illetve a platformon összesen 67 munkás tartózkodott. A mentőalakulatok eddig két halálos áldozatról számoltak be, 14 személyt kimentettek, a többi munkást eltűntként tartják nyilván.

A mentőakciót nehezítik a zord időjárási körülmények.

A vészhelyzetek kezelésével megbízott hatóság területi szóvivője azt mondta az AFP-nek, a legénység a hajókabinban várta, hogy kimentsék őket helikopterről, de az olajfúró platform felborult és elsüllyedt még az előtt, hogy a legénység a mentőcsónakokba be tudott volna szállni.

A baleset kevésbé súlyos, mint a korább, a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa, mert a Kolszkaja a baleset ideéjén nem végzett fúrást. A torony felborulása azonban csapást jelent a tengerparti olaj- és gázkitermelést célzó orosz erőfeszítésekre.

A Szahalin-1 koncesszió az ExxonMobilé, a Szahalin-2 pedig a Gazprom, a Royal Dutch Shell, továbbá a japán Mitsui és a Mitsubishi közös vállalkozása. A Rosznyeft (Rosneft) idén megállapodást kötött az Exonnal a Kara-tenger kontinentális talapzata alatt rejtő szénhidrogénkincs feltárásáról.

Forrás: AFP
Az olajfúró platformot szállító hajó a katasztrófa előtti napokban