Zjuganov is indul Putyin ellen

Vágólapra másolva!
Az orosz kommunisták vezetője szerint Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország a parlamentben kitér a viták elől, ezért választási vitára hívta ki az orosz miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunisták vezetője szombaton nyilvános vitára hívta ki Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfőt, az Egységes Oroszország jelöltjét a márciusban esedékes oroszországi elnökválasztáson. Zjuganov ezt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának Moszkvában zajló kongresszusán, a szünetben mondta újságíróknak.

Zjuganov kijelentette, hogy azért hívta ki "Putyin urat" nyilvános vitára, mert az Egységes Oroszország a parlament alsóházában, a dumában kitér a valós viták elől, inkább azzal foglalkozik, hogy elnyomja a neki nem tetsző hangokat. Zjuganov reményét fejezte ki: az állami tévécsatornák lehetővé teszik majd, hogy Putyinnak feltett kérdései és az azokra adott válaszok nyilvánosságot kapjanak.

Két hete Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt elnöke is vitára szólította fel Putyint, aki azonban eddig kitért az ilyen megméretés elől.

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja szombati kongresszusán az egyedüli jelölt Gennagyij Zjuganovot választotta meg a párt elnökjelöltjévé a március 4-re kiírt államfőválasztásra. Zjuganovot a 209 küldött kivétel nélkül támogatta, nem volt ellenszavazat.

A 67 éves Zujoganov eddig csaknem minden orosz államfőválasztáson részt vett - 2004-ben Putyinnal szemben Nyikolaj Haritonovot jelölték a kommunisták -, és legjobban 1996-ban szerepelt, amikor az akkor győztes Borisz Jelcin csak a második fordulóban kerekedett felül a tőle alig valamivel több, mint tíz százalékkal elmaradt kommunista politikuson.