Tízezren tüntettek Firenzében a rasszizmus ellen

Vágólapra másolva!
Az idegengyűlölet ellen tüntetett tízezer ember Firenzében, ahol egy antiszemita merénylő kedden megölt két szenegáli árust. Az egyik olasz szenátor a tüntetésen széles összefogást sürgetett.
Vágólapra másolva!

A rendőrség becslése szerint tízezer ember tüntetett a rasszizmus ellen szombaton Firenzében. "Azt szeretnénk, ha ez egy új remény hajnalát jelenthetné, azt, hogy testvéreink nem haltak meg hiába - jelentette ki az olasz sajtónak Pape Diaw, a szenegáliak közösségének egyik szóvivője. Hozzátette, ha a politikának sikerül erre megfelelő választ adnia, akkor ez új remény lesz a számunkra. Ha nem, akkor valamennyien elvesztünk" - fűzte hozzá.

Vannino Chiti, szenátor, aki részt vett a tüntetésen, azt szorgalmazta, hogy az olasz törvények tegyék lehetővé a bevándorlók gyermekeinek az olasz állampolgárság felvételét, egyúttal "az idegengyűlölettel szembeni széles összefogást" sürgetett. A keddi firenzei merénylet antiszemita megnyilvánulásairól ismert, ötvenéves elkövetője magával is végzett, miután két szenegáli utcai árust megölt, további hármat pedig megsebesített. A sebesült áldozatok egyike, egy 37 éves férfi a rendőrség közlése szerint örökre béna marad.