Harmincnégy embert öltek meg Szíriában a kormány csapatai

Vágólapra másolva!
Heves összecsapások voltak szombaton Szíriában a lázadók és a kormányt támogató katonák között, a biztonsági erők harmincnégy embert öltek meg. Az ENSZ adatai szerint február óta több mint ötezer halálos áldozata volt az elnök távozását követelő tüntetéseket követő megtorlásoknak.
Vágólapra másolva!

A damaszkuszi rezsimhez hű erők legalább harmincnégy embert öltek meg szombaton Szíria különböző tartományaiban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A londoni székhelyű ellenzéki csoport értesülései szerint hatan haltak meg a déli Deraa tartománybeli Kafarsamsz faluban, amikor a biztonsági erők házkutatást tartottak. Tavasszal innen, Deraából indult ki a Bassár el-Aszad elnök uralma elleni tiltakozó mozgalom.

Heves összecsapások zajlottak ezenkívül a rendfenntartó erők és dezertőrcsoportok között szombaton Deraa és Idlíb tartományok más térségeiben is - közölte az OSDH. A demokráciát követelő aktivisták szerint a december 11-én meghirdetett általános sztrájkban továbbra is sokan részt vesznek Homsz több városrészében, valamint Idlíb, az északi Hama és Deraa tartományok lázadó városaiban, valamint a főváros, Damaszkusz néhány negyedében.

Az ENSZ adatai szerint február óta több mint ötezer ember halt meg Szíriában a Bassár el-Aszad elnök távozását követelő tüntetések ellen végrehajtott megtorlásokban. Az Arab Liga miniszteri tanácsa szombaton bejelentette: azt fontolgatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását kéri a Szíriával kapcsolatos arab döntésekhez, miután Damaszkusz még mindig halogatja annak az arab tervnek az aláírását, amely szerint megfigyelőket küldenének Szíriába a lakosság védelmére. Az Arab Liga még novemberben felfüggesztette Szíria tagságát, miután az nem volt hajlandó elfogadni az arab rendezési tervet. Ennek értelmében Aszad elnöknek vissza kellett volna rendelnie a hadsereg erőit a tüntető városokból, szabadon kellett volna engednie a politikai foglyokat, és párbeszédet kellett volna kezdenie az ellenzékkel.