Ketten meghaltak a kairói Tahrír téren kitört összecsapásokban

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi egészségügyi minisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese két ember haláláról is beszámolt, miután napközben rendőrök és tüntetők csaptak össze a kairói Tahrír téren. A tüntetők szerint a konfliktust az robbantotta ki, hogy a hadsereg katonái brutálisan őrizetbe vettek, majd a parlament épületében összevertek egy fiatal férfit, aki az épület előtti ülőtüntetésben vett részt.
Vágólapra másolva!

Tüntetők és biztonsági erők összecsapásaiban két ember meghalt és több mint 170 megsebesült pénteken az egyiptomi fővárosban, korábbi jelentések csak ötven sebesültről számoltak be. Az AFP francia hírügynökségnek azonban az egészségügyi minisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese két ember haláláról is beszámolt. A minisztérium szóvivője kevéssel korábban egy halálos áldozatról tudott, aki "valószínűleg golyók által okozott sebesüléseibe" halt bele. A szóvivő az állami televízió adásában azt is hozzátette, hogy 105 sebesültet kórházba szállítottak, 68-at a helyszínen láttak el.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió korábbi jelentése szerint szerint a tüntetők kocsikat gyújtottak fel, a rendőrök pedig a levegőbe lőttek. A Reuters biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az összecsapásokban sokan megsérültek.

A tüntetők szerint a konfliktust az robbantotta ki, hogy a hadsereg katonái brutálisan őrizetbe vettek, majd a parlament épületében összevertek egy fiatal férfit, aki az épület előtti ülőtüntetésben vett részt. A helyszínen készített videofelvételeken az látszik, hogy a tömeg elviszi az összevert férfit. Az AP-nek egy tüntető azt mondta, az összecsapások előtt a biztonsági erők felgyújtották a tüntetők sátrait, mert így akarták felszámolni a hadsereg uralma ellen három hete kezdett tüntetést.

Az elmúlt hónapban több mint 40 ember halt meg hasonló összetűzésekben, főleg Kairóban. A tiltakozók este elzárták a Tahrír térre, az egyiptomi tiltakozó megmozdulások legfőbb színhelyére vezető egyik sugárutat is. A székház előtt táborozó több száz fős csoport meg akarja akadályozni, hogy a katonai tanács által beiktatott átmeneti kormány tagjai megkezdhessék a munkát.

Pénteki akciójukkor azt kiáltozták, hogy "Le a katonák uralmával!" Tiltakoznak amiatt, hogy a hadsereg Kamál Ganzúrit, az elűzött Hoszni Mubarak elnök egyik korábbi miniszterelnökét nevezte ki kormányfőnek, és követelik, hogy a katonai tanácsnál összpontosuló hatalmat polgári hatóságnak adják át.