Halálos fenyegetések közepette fogadták el a gigantikus olasz megszorítást

Mario Monti olasz miniszterelnök bejelentette a gazdasági megszorító intézkedéseket
Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi fintorai ellenére elfogadta az olasz parlament alsóháza azt a megszorító csomagot, amellyel vissza akarják fordítani az olasz gazdaságot a szakadék széléről. A csomag miatt az olasz kormány állítólag már életveszélyes fenyegetéseket és borítékban küldött töltényeket is kapott, de a programot kénytelen végig vinni, különben gazdasági elemzők szerint az olasz piac összeomlik.
Vágólapra másolva!

Könnyedén megnyerte a megszorító csomagjáról szóló bizalmi szavazást az olasz parlamentben Mario Monti kormányfő - írja a BBC. A parlament alsó háza 495 igen és 88 nem szavazattal támogatta a tervet, amely 33 milliárd eurós (9,9 ezer milliárd forint) megszorítást tervez Olaszországban. A csomagot még a parlament felső házának, a szenátusnak is jóvá kell hagynia, hogy érvénybe léphessen.

Monti, akit Silvio Berlusconi lemondása után neveztek ki miniszterelnöknek, egy szakértői kormány élén próbálja visszaszorítani Olaszország hatalmas államadósságát. Megszorító csomagjuk sikerén múlik, hogy sikerül-e helyreállítani a bizalmat az országgal szemben, és így el tudják e kerülni az olasz piac összeomlását. A tervek szerint adókat emelnének, kiadásokat csökkentenének, és megreformálnák a nyugdíjrendszert is.

Silvio Berlusconi korábbi kormányfő a szavazásról azt mondta, hogy pártja igennel szavaz Monti megszorítására. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt csupán azért teszik, mert érzik a felelősségüket, ennek ellenére nem értenek egyet azokkal az áldozatokkal, amit a kormány az olaszoktól kér. A BBC által megszólaltatott gazdasági elemzők szerint a nagy olasz pártok nem gáncsolhatják el a csomagot, mert az automatikusan gazdasági összeomlást jelentene Olaszország számára.

Vannak azonban olyanok is, akik keményebben adtak hangot nemtetszésüknek - írta több internetes portál az AFP hírügynökségre hivatkozva. Az olasz posta állítólag több olyan levelet is elfogott, amelyben puskagolyó volt elrejtve, és Montinak, Berlusconinak, illetve a nagyobb pártok vezetőinek címezték. A leveleket a rendőrség szerint egy szélsőséges baloldali mozgalom adta fel, és fenyegető üzenetet is mellékelt hozzájuk - írja az ABS-CBN News. A levélben az állt, hogy "Gondoljátok meg a megszorítási csomagot, vagy megfizettek", illetve hogy "Lecsapunk rátok, és mindhalálig harcolunk. Sok töltényünk van."