Az iraki kivonulással megnyílik a lehetőség egy Irán elleni izraeli támadásra

Vágólapra másolva!
Csak jövő szeptemberben érkeznek meg Irakba az Egyesült Államoktól vásárolt harci repülőgépek, ezért addig - légelhárító eszközök hiányában - szabad az Irán felé vezető légifolyosó nagy része - írja a Washington Times. A lap szerint ez azt is jelentheti, hogy Izrael légicsapást indít a perzsa állam nukleáris létesítményei ellen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csapatok iraki kivonulása után Bagdad még sokáig képtelen lesz megvédeni az ország légterét, ami jobb stratégiai helyzetbe hozza Izraelt ahhoz, hogy csapást mérjen Irán nukleáris létesítményeire - írja a Washington Times.

A lap idézi Jeffrey Buchanan őrnagyot, a katonai szóvivőt, aki szerint az iraki hadseregnek lesznek ugyan radarjai, de sokáig nem lesznek légelhárító eszközei. Az irakiak csak jövő szeptemberben veszik majd birtokba az Egyesült Államoktól vásárolt 18 darab F-16-os harci gépet, ezért addig szabaddá válik az Irán felé vezető légi folyosó nagy része.

Nyolc év nyolc hónap és 25 nappal a kitörése után csütörtökön formálisan is véget ért az iraki háború. Bagdadban levonták az iraki amerikai erők zászlaját, az utolsó alakulatok pedig a korábban tervezett december 31-ei időpont előtt két héttel hazatérhetnek - írta a Washington Post. A parancsnokok ugyanis úgy döntöttek, hogy miután kudarccal zárultak az amerikaiak további jelenlétéről szóló tárgyalások, nincs értelme húzni az időt, inkább már karácsonyra is hazaengedik a katonákat.

Az eseményre az iraki fővárosba érkezett Leon E. Panetta amerikai védelmi miniszter. A hivatalos beszédek és a zászlóbevonás után vele együtt távozott Irakból az utolsó amerikai főparancsnok, utánuk már csak a ceremónia biztonságára vigyázó egységeknek kell elhagyniuk az országot.

A Washington Post beszámolója szerint az irakiak többsége "hihetetlennek" tartja az amerikaiak kivonulását. A háború nyolc és fél évében több mint százezer iraki halt meg, 4487 amerikai katona vesztette életét. Az Egyesült Államok több mint 800 milliárd dollárt költött a katonai akciókra és az újjáépítésre.

A háború csúcspontján, 2007-ben 170 ezer amerikai katona is volt egyszerre Irakban, az utolsó évben azonban már csak 50 ezren maradtak. Az AP amerikai hírügynökség egyébként úgy tudja, négyezer amerikai katona az Irakkal szomszédos Kuvaitban marad még egy ideig, részben azért, hogy szükség esetén gyors reagálású erőként segíteni tudjanak az iraki biztonsági erőknek.