Ugrókötéllel fojtott meg egy tízéves fiú egy négyévest Svédországban

Vágólapra másolva!
Rendkívüli bűneset sokkolja az IKEA alapítója szülővárosának lakosait Svédországban, ahol egy tízéves fiú megfojtott egy négyéves gyereket. A fiú beismerte tettét. Fiatal kora miatt nem börtönbe zárják, hanem pszichiátriai kezelésnek vetik alá.
Vágólapra másolva!

Tízéves gyerek fojtott meg egy négyévest egy svéd kisvárosban. Az ügy sokkolta a Svédország déli részén fekvő, tizenötezer lakosú Ljungbyt. A négyéves kisfiú, akit a Telegraph brit lap internetes kiadása szerint csak Texasként emlegetnek a svéd sajtóban, még október 16-án tűnt el egy udvarról, szülei lakásának közelében, miután valamin összeveszett a többi kisgyerekkel. Holttestére később találtak rá a közeli erdőben.

A helyi rendőrség 40 munkatársa összesen 540 tanút - köztük 65 gyereket - hallgatott meg az ügyben, mire két hónapos nyomozás után előállt az eredménnyel. Mint közölték, a gyilkossággal gyanúsított 10 éves fiú beismerte tettét, és azt is elmondta, hogy egy ugrókötéllel ölte meg a kisebb gyereket.

Motivációiról nem közöltek részleteket. A brit lap szerint feltehetően többször is kihallgatták, mielőtt rá terelődött a gyanú. A svéd rendőrök szerint rendkívül nehéz volt kezelni azt, hogy a bizonyítékok nagy része gyerekektől származott.

A városkát, amely eddig elsősorban Ingvar Kamprad, az IKEA alapítójának szülőhelyeként volt ismert, rendkívül megrázta az esemény. A helyiek szerint ők abban reménykedtek, hogy csak balesetről van szó, mert úgy könnyebb lenne feldolgozni a helyzetet.

A gyanúsított életkora 5 évvel alatta van a Svédországban érvényes büntethetőségi korhatárnak, ezért a fiút egy különleges nevelőintézetben helyezik el, nem fogják megbüntetni. "A szociális ellátó szolgálatnak nem a büntetés a feladata, hanem a gondoskodás és a kezelés. Most hasznunkra lesz a gyerekpszichiátria" - idézte a lap a helyi szociális szolgálat vezetőjét. "A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni egymáshoz, de nem gonoszak" - kommentálta az eseményt egy svéd gyerekpszichológus.