Oroszország akár húszmilliárd dollárral is segítheti az eurózónát

Vágólapra másolva!
Abban az esetben, ha csekély összegek hiányoznak az európai mentőalaphoz, Oroszország hajlandó akár nagyobb összeggel is kisegíteni az Európai Uniót az eurózóna megmentése érdekében - közölte a Kreml egyik gazdasági tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Oroszország hajlandó pénzt áldozni az euróövezet megmentésére - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Dmitrij Medvegyev orosz elnök, az uniós vezetőkkel tartott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

"Készek vagyunk arra, hogy minden lehetséges pénzügyi eszközzel támogassuk az európai gazdaságot és az eurózónát" - fogalmazott. Konkrét összeget nem említett, de előzőleg egyik munkatársa azt mondta: Moszkva kötelezettséget vállal arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közbeiktatásával legkevesebb 10 milliárd dollárral - 7,7 milliárd euróval - segíti az eurózóna stabilizálását célzó erőfeszítéseket. A múlt héten az EU-országok csúcstalálkozóján abban maradtak, hogy tíz napon belül áttekintik, meg tudják-e növelni 200 milliárd euróval az IMF azon keretét, amely a bajba kerülő európai államok pénzügyi megsegítését célozza.

Arkagyij Dvorkovics, a Kreml gazdasági tanácsadója szerint az orosz kötelezettségvállalás akár a minimumot jelentő 10 milliárd dollár kétszeresére is rúghat. Az orosz tanácsadó megjegyezte: a pontos összeg attól is függ majd, mekkora pénzügyi rés marad az európaiak által elhatározott elvi megállapodás, illetve a ténylegesen megnyilvánuló finanszírozási hajlandóságuk között. Tehát ha nagyon nagy összegek hiányoznak majd az európai mentőalaphoz, akkor az orosz segítségnek sincs sok értelme, de ha csekély az elmaradás, akkor szívesen áldoznak nagyobb összeget is.

Dvorkovics azt mondta, most mindennél fontosabb, hogy bizalmat öntsenek a piacokba. Medvegyev a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az orosz valutatartalékok 41 százalékát euróban tartják, és Oroszország külkereskedelmének a felét bonyolítják le az EU-országokkal.