Az összes nőre hajt Putyin kihívója

Mihail Prohorov (Mikhail Prokhorov), Putyin kihívója, orosz milliárdos
Vágólapra másolva!
A francia riviérán csajozik és amerikai kosarasokba fekteti a pénzét Mihail Prohorov orosz oligarcha, aki jövő márciusban az elnöki címért mérkőzik meg Vlagyimir Putyinnal. Az Egyesült Államokban csak Proky-nak becézett milliárdos a privatizációval szedte meg magát, és bár macsóságban felveszi a versenyt Putyinnal, sokak szerint őt is bábként mozgatják a Kremlből.
Vágólapra másolva!

"Nem eheted meg az összes ételt, nem ihatod meg az összes bort, és nem lehet a tiéd az összes nő - de mindig erre kell törekedned!" - így foglalta össze életfilozófiáját saját honlapján az a milliárdos orosz oligarcha, aki jövőre meg akar mérkőzni Vlagyimir Putyinnal az elnöki címért. Az Oroszország harmadik, a világ harminckettedik leggazdagabb embereként számon tartott Mihail Prohorov az utóbbi időben nem csak az orosz üzleti életben, de az amerikai sportban is megvillantotta nevét, hétfőn pedig közölte, hogy beleveti magát a nagypolitikába, és elindul a következő orosz elnökválasztáson.

Megteheti, hiszen a politikai hatalmon kívül már mindent elért, amit egy 46 éves agglegény elérhet. Vagyonát jelenleg 18 milliárd dollárra (4000 milliárd forint) becsülik, és az orosz lapok az ország legjobb partijaként tartják számon. Hatalmas cégbirodalma, magazinja, autógyára, amerikai kosárlabda-csapata van, és a New York Times tavaly októberi riportja szerint egy kacsalábon forgó luxusvillában él Moszkva északi peremén. Fiatal, talpraesett, és legalább egy fejjel magasabb, mint bármelyik orosz politikus; saját konditermében tartja magát fitten napi két óra edzéssel, ami mellett kickboxol, kosarazik, síel, atletizál, és állítólag saját törökországi szörftelepén szörfözik.

Prohorov ideális választásnak tűnik, ha a macsó imidzsét évek óta tudatosan építő Vlagyimir Putyinnal kell felvenni a versenyt, hiszen a sportos oligarcha szintén laza macsónak mutatja magát. "A sport egyeseknek hobbi, de számomra a túlélést jelenti, mert megnyugtat, kiegyensúlyozottá és kipihentté tesz" - mondta egy 2009-es interjúban. Amikor 2010 májusában megvette a New Jersey Nets amerikai kosárcsapatot, azzal mutatkozott be, hogy "Amerika, békével jövök", a rajongók pedig hamarosan csak Mike-nak vagy Proky-nak hívták, és menőségén, illetve dögös titkárnőjén ámuldoztak.

Bár egyik alapítványán keresztül a művészeteket és a kultúrát is bőkezűen támogatja, a New York Times szerint sem a luxus, sem a szép ruhák, bútorok, sem a művészet nem izgatja igazán. Egy a tulajdonában lévő magazin fogadásán állítólag odavetette az egyik szerkesztőnek, hogy ő igazából "nem is olvas" (mire a szerkesztő lelkesen azt válaszolta, hogy ez remek, akkor tehát a szerkesztők azt írnak a lapban, amit csak szeretnének). Ami igazán érdekli, azok a jó ételek, a munka, a sport és a nők - írja a New York Times, hozzátéve, hogy ez a sorrend az érdeklődés fokát is mutatja.

Egy gyerekkori története példázza a legjobban, hogy milyen céltudatos: nyolcévesen egy fél napig ült összeszorított fogakkal a konyhában, mert nem akarta megenni a túrót, amit az anyja belé akart erőltetni. "Végül az apja azt mondta, egye meg a fene" - szól a történet. Ugyanilyen magabiztos a vodkával is, amiről állítása szerint az első csepp után tudta, hogy nem fogja szeretni, és azt mondja, életében nem ivott többet egy pohárnál. A jó ételeket ellenben két kaukázusi szakács készíti neki nap mint nap, a Forbes magazin szerint pedig a francia Riviérára jár kikapcsolódni, ahol többször látták gyönyörű modellek társaságában mulatni.

Liberális zászlóvivő

Prohorov berobbanása az elnökválasztási versenybe meglehetősen váratlanul érte az oroszokat - írta a hétfői bejelentésről a Time magazin, amely szerint az orosz politika az elmúlt egy hétben fordulatos szappanoperához kezdett hasonlítani. Oroszországban jövő márciusban tartanak elnökválasztást, és az egyetlen esélyesnek mindenki a jelenlegi kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjét tartja. A nemzetközi politikai elemzők egy éven át csak arról spekuláltak, hogy a két elnöki ciklus után kormányfővé visszalépő Vlagyimir Putyin, vagy a mostani elnök, Dmitrij Medvegyev indul-e majd újra márciusban az elnöki címért. A két politikus végül úgy egyezett meg, hogy Putyin újra elnökjelölt lesz, Medvegyev pedig kormányfő, azaz a jövő évi elnökválasztás után helyet cserélnek.

Prohorov májusban tűnt fel először, miután elvállalta az apró liberális párt, az Igaz Ügy (Pravoje Gyelo) párt vezetését. A párt élén Európa-párti, üzletbarát programot hirdetett, és látszólag Dimitrij Medvegyevet támogatta Putyinnal szemben az elnökjelöltségért folyó versenyfutásban. A decemberi parlamenti választásokig ugyanakkor nem tartott ki, a párt belső konfliktusai miatt közeli híveivel szeptemberben távozott onnan. A politikából való átmeneti távozását azzal magyarázta, hogy a párt a Kreml bábjává vált, a tagjait Putyinhoz hű emberek befolyásolták, ő pedig "nem akart szerepet játszani ebben a komédiában".

Forrás: mprokhorov.com
Forrás: mprokhorov.com

Prohorov tudja, hogyan kell kikapcsolódni (a képre kattintva galéria nyílik)

A decemberi parlamenti választások után látszólagos fordulat következett be: Putyin pártja elvesztette kétharmados többségét a dumában (az orosz parlamentben), és a vádak szerint az abszolút többséget is csak kiterjedt választási csalással tudta megszerezni. Az állítólagos csalások miatt az elmúlt évtizedben sosem látott, több tízezres tüntetések kezdődtek Putyin ellen. Ebben a feszült és ingatag helyzetben az elemzők szerint hatalmas igény nőtt egy alternatív választási lehetőség, egy Európa-barát liberális jelöltre. És akkor Prohorov minden különösebb előzetes utalás nélkül sajtótájékoztatót hívott össze Moszkvában, és hétfőn bejelentette, hogy elnökjelölt lesz tavasszal.

Az elszántság és a pénz még nem elég

"Agresszív üzletember vagyok, aki a befektetéseitől többszörös megtérülést vár" - írja honlapján Prohorov, aki most vagyona egy részét választási kampányba fogja ölni. "Általában nagy kockázatokat vállalok, de mivel nagyban játszom, a gyarapodás lehetőségei is nagyok" - írta korábban arról, hogy miért fektet rengeteg pénzt kutatás-fejlesztésbe, hidrogénalapú üzemanyag kutatásába és nanotechnológiába. Előző politikai próbálkozása nem volt kifizetődő, az Igaz Ügy pártba 3,7 milliárd forintnak megfelelő pénzt ölt bele látszólag feleslegesen, de úgy tűnik, ez nem vette el a kedvét a próbálkozástól.

A Russia Today (RT) orosz hírtelevízió szerint Prohorov indulása a választásokon az orosz politika sokszínűségének új korszakát hozhatja el, a Washington Post pedig arról írt, hogy a politikai játéktér drámai átalakulása miatt talán lehet helye a nagykutyák között "a gazdasági fejlődést prédikáló oligarchának". Prohorov is azt ígérte, hogy a most megmozdult városi középréteget tekinti bázisának, akik az RT által megszólaltatott elemzők szerint hangot követelnek maguknak, és részt akarnak venni a jövő alakításában.

Lelkesedése és pénze azonban a Washington Post szerint még kevés lehet a sikerhez, hiszen a Putyinnal szemben álló ellenzék nagyon töredezett, a sarló-kalapácsos zászlót lengető kommunistáktól a cári zászlók alatt gyülekező nacionalistákig teljesen megosztott. "Kétlem, hogy Prohorov elég követőt tudna toborozni" - mondta az RT-nek Alexander Rahr, a német Külügyi Kapcsolatok Tanácsának orosz-eurázsiai programvezetője. Szerinte az oligarchának elég pénze van ugyan a kampányra, de szüksége lenne egy pártra, egy széles mozgalomra is, mert egyelőre nincs mögötte elég ember, aki neki dolgozna. Ezen a téren Putyinnak hatalmas előnye van, az ő pártja ugyanis már a decemberi parlamenti választásra egy úgynevezett Összoroszországi Népfrontba kovácsolta támogatóit az egész országban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Liberális, üzletbarát politikus lenne (a képre kattintva galéria nyílik)

"Semmi esélye a győzelemre" - mondta a Time magazinnak Szergej Markov, a kormány egyik ismert kampánystratégája. Szerinte ugyanis az oroszok többsége "gyűlöli az oligarchákat, akik mindenéből kifosztották az országot az 1990-es években", és "ő ezeknek az oligarcháknak a tökéletes megtestesítője". A kampányszakértő szerint készen áll egy dosszié Prohorov állítólagos botrányairól, amelyeket az állami média a kampány során felhasználhat ellene.

Privatizációs ügyeskedés és francia prostituáltak

Prohorov a róla szóló életrajzok szerint saját erejéből lett Oroszország harmadik leggazdagabb embere. A New York Times szerint szerény körülmények közt nőtt fel, mert szülei kulákok voltak, akiktől Sztálin mindent elvett. Apját állítólag Szibériába deportálták, és ott kezdett új életet, ennek ellenére az oligarcha honlapja szerint a Szovjet Állami Sportbizottság nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője lett, anyja pedig moszkvai vegyész-kutatóként dolgozott. Szülei korán meghaltak, 23 évesen apját, majd egy évre rá anyját is elvesztette. A kilencvenes évek privatizációs ügyleteibe 28 évesen tehát már úgy ment bele, hogy csak magára számíthatott, miután 1989-ben elvégezte az Orosz Állami Pénzügyi Egyetemet.

Prohorov első millióit farmernadrágok árusításából szerezte, a kilencvenes évek elején pedig már több pénzintézet vezetőségében megfordult. Igazán a Norilsk Nickel fémipari óriáscég felvásárlásából gazdagodott meg, amit az Onexim Bank elnökeként vezényelt le. 2008-ban, közvetlenül a gazdasági válság kitörése előtt eladta a Norilskban szerzett részesedését, és készpénzre, valamint egy alumíniumcég részvényeire váltotta. Az üzlettel egyike lett azon keveseknek, akik alig érezték meg a válság hatását: az orosz média hamarosan úgy cikkezett róla, mint "a milliárdos, aki előre látta a válságot".

Forrás: AFP/ Natalia Kolesnikova
Forrás: AFP/ Natalia Kolesnikova

Prohorov autógyára hibrid kocsikat készít (a képre kattintva galéria nyílik)

A következő években tovább terjesztette birodalmát, saját befektetési alapja mellett a legnagyobb orosz aranytermelő cég résztulajdonosa lett, ő az egyetlen külföldi, akinek kosárlabda-csapata van az amerikai NBA-ben, van egy Snob című magazinja, és azt tervezi, hogy megvásárolja az egyik legtekintélyesebb orosz napilapot, a Kommerszantot.

Hatalmas sikerei ellenére az oligarchát mégsem gazdasági ügyletei miatt fogják elsősorban elővenni a kampányban: a Time magazinnak nyilatkozó Szergej Markov szerint sokkal szaftosabbak a nőügyei. 2007-ben a francia rendőrség őrizetbe vette a Francia-Alpokban, ahol egy állítólagos karácsonyi bulin több tucat csinos fiatal nővel vett részt. Prohorovot azzal gyanúsították, hogy prostituáltakat futtat Franciaországban, de négy nap elzárás után vádemelés nélkül elengedték. "Ő azzal magyarázta a partit, hogy "csupán élvezi az okos, gyönyörű és fiatal nők társaságát", és azt állította, hogy a francia tisztviselők később többször bocsánatot kértek tőle.

Színjátéknak tartják az indulását

Korábbi nyilatkozataiból úgy tűnik, néhány hónapja még Prohorov sem gondolta komolyan, hogy meg lehet verni Putyint az elnökválasztási versenyben. Még december 8-án is azt írta a blogjában, hogy Putyint tartja az egyetlen alternatívának az elnöki poszton, hiszen "csak ő tudja kézben tartani és irányítani az állam legkevésbé sem hatékony gépezetét". Az oligarcha reformokat sürgetett Putyin pártjában, de azt mondta, hogy el kell kerülni mindenfajta erőszakos hatalomváltást, kormányváltást vagy forradalmat, mert az csak ártana Oroszországnak. Korábban arról is beszélt, hogy Medvegyev elnök megfelelő ember lenne Putyin pártjának irányítására és a duma vezetésére.

Forrás: mprokhorov.com
Forrás: mprokhorov.com

Fittségét bármikor kész bizonyítani (a képre kattintva galéria nyílik)

Ez - és nyári kalandja az Igaz Ügy párt élén - azokat az elméleteket táplálja, amelyek szerint Prohorov elnökjelöltsége is csak a hatalom által ügyesen kitervelt színjáték. Putyinnak ugyanis szüksége van arra, hogy a márciusi elnökválasztás demokratikusnak tűnjön, és az embereknek (legalábbis látszólag) legyen választási lehetőségük. Ilyen szempontból az oligarcha színre lépése kifejezetten Putyin érdekében történik. "Az a célja, hogy megmentse a Putyin-rezsimet" - bírálta Prohorovot egy jól ismert ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov a jelöltség bejelentése után.

Az összefonódás sok helyen tetten érhető: Prohorov a héten például egy olyan politikussal kezdett tárgyalásokat egy liberális párt alapításáról, aki Putyin bizalmasának számít. Alekszej Kudrin korábban Putyin pénzügyminisztere volt, de szerdán Putyin azt mondta, hogy még most is közeli barátjának, csapata tagjának tekinti. Ha Kudrin egy csónakba száll Prohorovval, azzal máris biztosítva van a liberális pártban a Kreml befolyása.

A Guardian véleménycikke szerint Prohorov tehát csak legitimitást adhat Putyin hatalmának, amiért cserébe valamilyen pozíció neki is juthat az új vezetésben. Ezzel a rendszer valóban sokszínűbbé válik, kinyílik, új játékosok kerülnek be, de könnyen lehet, hogy mindezt a háttérből irányítja a hatalom. "Prohorov belső emberként hívja párbajra Putyint, az extrém gazdagok belső köréből érkezik. Ezért nem jelent fenyegetést a rendszerre, noha a több ezer tüntető épp ezt akarná" - írja a brit lap.