Hivatalosan is befejeződött csütörtökön az iraki háború

Vágólapra másolva!
Bevonták az iraki amerikai erők zászlaját, ezzel hivatalosan is véget ért a háború, az utolsó katonák még karácsony előtt kivonulnak. A szomszédos Kuvaitban azért marad néhány ezer amerikai katona, aki szükség esetén be tud segíteni az iraki biztonsági erőknek. 
Vágólapra másolva!

Nyolc év, nyolc hónap és 25 nappal a kitörése után csütörtökön formálisan is véget ért az iraki háború. Bagdadban levonták az iraki amerikai erők zászlaját, az utolsó alakulatok pedig a korábban tervezett december 31. előtt két héttel hazatérhetnek - írta a The Washington Post. A parancsnokok ugyanis úgy döntöttek, miután kudarccal zárultak az amerikaiak további jelenlétéről szóló tárgyalások, nincs értelme húzni az időt, inkább már karácsonyra is hazaengedi a katonákat.

Az eseményre az iraki fővárosba érkezett Leon E. Panetta amerikai védelmi miniszter. A hivatalos beszédek és a zászlóbevonás után vele együtt távozott Irakból az utolsó amerikai főparancsnok, utánuk már csak a ceremónia biztonságára vigyázó egységeknek kell elhagyniuk az országot.

A The Washington Post beszámolója szerint az irakiak többsége "hihetetlennek" tartja az amerikaiak kivonulását. A háború nyolc és fél évében több mint százezer iraki halt meg, 4487 amerikai katona vesztette életét. Az Egyesült Államok több mint 800 milliárd dollárt költött a katonai akciókra és az újjáépítésre.

A háború csúcspontján, 2007-ben 170 ezer amerikai katona is volt egyszerre Irakban, az utolsó évben azonban már csak 50 ezren maradtak. Az AP amerikai hírügynökség egyébként úgy tudja, négyezer amerikai katona az Irakkal szomszédos Kuvaitban marad még egy ideig, részben azért, hogy szükség esetén gyorsreagálású erőként segíteni tudjon az iraki biztonsági erőknek.

Az iraki háborúról szóló írásainkat itt olvashatja.