Félt a börtöntől, ezért támadt a tömegre a liege-i ámokfutó

Vágólapra másolva!
Egy "erkölcsi vétség" miatt idézte be a rendőrség a liege-i támadás elkövetőjét, aki ügyvédje szerint félt, hogy újra börtönbe kerül, ezért kezdett el lövöldözni kedden egy karácsonyi vásáron.
Vágólapra másolva!

Egyperces csenddel emlékeztek szerdán a belgiumi országrész, Vallónia parlamentjében a liege-i keddi ámokfutás ártatlan áldozataira. Az orvosszakértői vélemény időközben megerősítette, hogy a mészárlás elkövetője, a város egyik forgalmas terén kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző Nordine Amrani még a szörnyű tett előtt ölte meg azt a 45 éves nőt, akinek holttestét a férfi otthonában találták meg.

Amranit már mintegy 20 alkalommal ítélték el különböző bűncselekmények - többek között fegyver- és kábítószerbirtoklás, illetve orgazdaság - miatt. 2010. október 8-án feltételesen helyezték szabadlábra közel három évi börtönbüntetés után. A 33 éves férfit kedden egyébként rendőrségi meghallgatásra idézték be egy "erkölcsi vétséggel" összefüggésben, ismeretlen tettes ellen tett feljelentés alapján.

A férfit valószínűleg az nyugtalanította, hogy az újabb feljelentés nyomán esetleg vissza kell térnie a börtönbe - mondta ügyvédje. Így azután ahelyett, hogy megjelent volna a liege-i igazságügyi palotában, inkább a Saint Lambert térre, a város egyik legforgalmasabb terére ment, ahol kézigránátokat dobált, és vaktában lövöldözött a tömegre, majd öngyilkosságot követett el, agyonlőtte magát - közölte Danielle Reynders államügyész, hozzáfűzve, a tettes nem hagyott hátra üzenetet, amelyben megmagyarázta volna tettét, a férfi összesen négy emberrel végzett.

Amrani azt érezte, üldözi a rendőrség

Amrani otthonában négy évvel ezelőtt a hatóságok mintegy 9500 fegyveralkatrészt, illetve tucatnyi fegyvert találtak annak ellenére, hogy nem volt fegyverviselési engedélye. Belgiumban egy 2006-os törvény értelmében megnehezítették a fegyverek vásárlását és tartását, minden típusát engedélykötelessé téve. Korábban csupán egy egyszerű regisztrációhoz kötötték a sport- és vadászfegyverek beszerzését, és csak a háborús fegyverek vásárlásához kellett előzetes engedély. Akkoriban 2 millióra becsülték a hatóságok az országban található lőfegyverek számát, amelyek közül mintegy 800 ezer volt nyilvántartásban. Belgiumban a hatályos jogszabály szerint nem kerülhet magántulajdonba semmiféle gránát, a tilalom alól csak a paintballozáshoz használt füstgránát képez kivételt. Egykori ügyvédje elmondta: volt védencét megviselték az ellene lefolytatott vizsgálatok, és úgy érezte, hogy üldözi őt a rendőrség.