Levonul az osztrák hadsereg a magyar határról

Vágólapra másolva!
Eredetileg tízhetes akciónak indult, de 21 évig tartott az osztrák hadsereg bevetése a keleti határok ellenőrzésére. Csütörtökön levonulnak a magyar határról is az osztrák katonák, akiket az illegális bevándorlóktól való félelem miatt vezényeltek a világ végére.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, négy évvel a schengeni övezet 2007-es bővítése után véget ér az osztrák hadsereg (Bundesheer) úgynevezett kisegítő bevetése, vagyis a katonák levonulnak a magyar és a szlovák határról. A bevetést még a vasfüggöny lebontása után, 1990 szeptemberében rendelte el a bécsi kormány, és eredetileg tízhetesre tervezték. Ehelyett azonban több mint 21 évig tartott, és a Die Presse című osztrák lap szerint 230 millió euróba került.

A 21 év alatt összesen 356 ezer fiatalember járta meg a burgenlandi határvidéket, amit Ausztriában sokáig a világ végének tekintettek. A katonák több mint 90 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel - 111 különböző ország polgárait -, de elfogtak orvvadászokat, és lelepleztek kenderültetvényt is. "Mindig tudtuk, hogy hol van éppen válság a világban" - mondta egy burgenlandi parancsnok.

Bár a "határfigyelő kisegítő bevetés" Ausztriában kifogyhatatlan forrása lett a katonatörténeteknek és a viccesnek szánt videóknak, a hathetes váltásokban ellátott szolgálatot sokan nagyon megterhelőnek tartották, főleg a rossz körülmények miatt, illetve azért is, mert nem utazhattak haza eltávozásra. A Die Presse összesítése szerint 21 év alatt több mint húsz katona lett öngyilkos, és ugyanennyi halálos baleset történt.

A Bundesheer először 1999-ben a szlovén határról vonult le, amit legkésőbb a 2007-es schengeni bővítéskor követnie kellett volna a magyar és szlovák határnak is. Ausztriában azonban sokan továbbra is aggódtak a külföldről érkező bűnözők miatt, így a szövetségi kormány meghosszabbította a katonák bevetését. Az akció csütörtökön véget ér ugyan, de továbbra is vannak, akik aggódnak: a Szabadságpárt burgenlandi vezetője, Johann Tschürtz azt javasolta: a jövőben kamerákkal figyeljék a zöldhatárt.