A Tüntető az Év embere a Time magazin szerint

Vágólapra másolva!
A Time magazin a Tüntetőt választotta meg a 2011-es Év emberének. A lap szerkesztői szerint a tüntetők nemcsak saját panaszaiknak adtak hangot, hanem a világot is megváltoztatták.
Vágólapra másolva!

A tüntető ismét a történelem alakítója lett - indokolta a döntést a Time magazin felidézve az arab felkelések eredményeit Tunéziától Egyiptomig. Az átlagos tünető a lap szerint fiatal, középosztálybeli és iskolázott. A Time hangsúlyozza azt is, hogy az idei tüntetések nem már meglévő politikai pártok ösztönzésére, hanem független mozgalmakként indultak.

2011 tüntetői osztoznak abban a meggyőződésben, hogy országaik politikai rendszere és gazdasága korrupttá és működésképtelenné vált. Az internetet használták, hogy megtalálják egymást, és hogy közösen utcára vonuljanak - írja a magazin.

A Time listáján a második helyen futott be William H. McRaven tábornok, aki az Oszama bin Laden halálával végződő katonai támadást szervezte meg, a harmadik pedig a kommunista vezetés kemény bírálójaként ismert kínai művész, Aj Vejvej lett.

A hetilap 84 éve választja meg az Év emberét, aki a szerkesztők szerint a legnagyobb - akár pozitív, akár negatív - hatással volt az adott évre. Az első címet a repülés legendás alakja, Charles Lindbergh érdemelte ki 1927-ben. Tavaly a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget választotta meg az Év emberének a Time.