Szenegáli árusokat ölt meg egy férfi egy olasz piacon

Vágólapra másolva!
Két szenegáli árust megölt, majd magával is végzett egy olasz férfi egy firenzei piacon. A város polgármestere szerint rasszista indíttatású támadás történt.
Vágólapra másolva!

Egy férfi tüzet nyitott kedden egy firenzei piacon, megölt két szenegáli árust, majd önmagával is végzett - közölte a helyi rendőrség. Olasz médiajelentések szerint a lövöldöző férfi egy szélsőjobboldali nézeteiről ismert író, Gianluca Casseri volt. Matteo Renzi, Firenze polgármestere "tiszta elméjű, őrült rasszista gyilkosnak" nevezte a tettest.

Casseri a jelentések szerint nyugodtan szállt ki az autójából a Dalmazia téren, majd több lövést is leadott, ketten meghaltak, egy ember megsérült. A lövések után pánik alakult ki a piacon, néhány ember üldözőbe vette a lövöldözőt, de az ötvenéves férfi autóján elmenekült - írja a brit BBC. Casseri később egy másik piacon is lövöldözött, két embert is megsebesített. Utána a tettes egy föld alatti parkolóba menekült, majd amikor a rendőrök bekerítették, fejbe lőtte magát.

Forrás: AFP/Carlo Ferraro
Szenegáli bevándorlók nézik a két árus holttestét

A Firenzében élő afrikai közösség a város központjában tüntetett a lövöldözések után, robogókat, kukákat és utcatáblakat döntöttek föl a tüntetők. Az ismert sci-fi szerzőnek számító Casseri egy Casa Pond nevű szélsőjobboldali szervezet tagja volt, a csoport elhatárolta magát a férfitól. A szervezet egyik helyi vezetője szerint Casseri "magányosan" követte el tettét. Fabio Barsanti szerint a tettes a "saját világában élt", de nem volt "őrült".