Villepin is megküzd Sarkozyvel az elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
Értékes szavazatokat vehet el Nicolas Sarkozy elnöktől a választások első fordulójában régi riválisa, Dominique de Villepin, aki vasárnap jelentette be, hogy versenybe száll a köztársasági elnöki posztért.
Vágólapra másolva!

Dominique de Villepin volt francia kormányfő, Nicolas Sarkozy államfő régi ellenfele a jobboldalon, bejelentette vasárnap a TF1 állami televízióban, hogy indul a 2012-es elnökválasztáson. Mint mondta, aggódik amiatt, hogy "a piac törvényei megalázzák Franciaországot, egyre több gazdasági megszorítást kényszerítenek rá". "Bízom a franciák abbéli képességében, hogy felismerik, mi az érdekük, és hogy tudják: a nemzetnek most jobban össze kell fognia, mint bármikor korábban. Lassan elveszítjük szuverenitásunk nagy részét, olyan érdekekhez igazodunk, amelyek nem Franciaország érdekei. Úgy gondolom, hogy több bátorságra van szükségünk" - jelentette ki Villepin.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Villepin a szavazatok mindössze egy-két százalékát szerezné meg, a jelöltsége azonban bosszantó lehet Sarkozy szempontjából, mivel értékes szavazatokat vehet el tőle az április végén esedékes első fordulóban - írja a BBC párizsi tudósítója, hozzátéve, hogy Villepin azért sem számít komoly jelöltnek, mert korábbi barátai és szövetségesei is átálltak már Sarkozy táborába.

A kormányzó UMP párt kampányfőnöke, Nadine Morano felszólította Villepint, hogy álljon el az indulástól, és helyette inkább Sarkozyt támogassa.

Az 58 éves Villepin az elnöki hivatal főtitkára volt Jacques Chirac elnöksége idején, majd külügyminiszter, belügyminiszter és miniszterelnök. Később az úgynevezett Clearstream-ügyben megvádolták, hogy pénzmosási gyanúba kevert több száz közéleti személyt, köztük Nicolas Sarkozy államfőt is, a párizsi fellebbviteli bíróság azonban szeptemberben felmentette.

Villepin Szolidáris Köztársaság néven tavaly új politikai mozgalmat alapított, amellyel célja alternatívát nyújtani a választóknak a 2012-es elnökválasztásra.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Szocialista Párt köztársasági elnökjelöltje Francois Hollande. A köztársasági elnökválasztás első fordulóját 2012. április 22-én, a második fordulót május 6-án tartják.