Szilveszterkor elhagyja Irakot az utolsó amerikai katona

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök az iraki miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson azt mondta, hogy az Egyesült Államok a december végi kivonulás után sem hagyja magára az iraki népet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csapatok az év végén méltósággal és emelt fővel távoznak Irakból - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt - számolt be internetes oldalán a CNN amerikai hírtelevízió.

Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a kivonulás után sem hagyja magára az iraki népet és - Iránra utalva - figyelmeztette a "többi országot", hogy tartózkodjanak az iraki belügyekbe való beavatkozástól - írja a CNN. Obama a tudósítás szerint kiemelte, hogy Irak szuverén és önálló ország.

Az amerikai csapatok december 31-i kivonulása befejezi a közel kilenc éven át tartó iraki háborút, amely megosztotta az Egyesült Államok és Irak közvéleményét is. A CBS amerikai hírtelevízió beszámolója szerint Obama és al-Maliki ígéretet tett arra, hogy továbbra is szorosan együttműködnek egymással.

A CBS emlékeztetett arra, hogy az iraki háború befejezése Obama választási ígérete volt. Az amerikai elnök szerdán a csapatok észak-karolinai bázisán, szombaton pedig a hadsereg és a haditengerészet éves focimeccsén mondott köszönetet a katonáknak és családjaiknak az áldozataikért.

A CNN a vasárnapi katonai összesítésekre hivatkozva azt közölte, hogy Irakban jelenleg négy támaszponton mintegy 6000 amerikai katona tartózkodik. Obama hivatalba lépésekor, 2009 elején a közép-keleti országban állomásozó amerikai kontingens létszáma 150 ezer fő volt. A katonai kivonulás után Irakban mintegy 16 ezer amerikai marad.

Közülük 1700 amerikai diplomata, rendőr és szakértő, akiknek biztonságára 5000 biztonsági őr felügyel majd. További 4500 szerződtetett személy az olyan helyi feladatok megvalósításában tevékenykedik majd, mint az élelmiszer-elosztás vagy az egészségügyi ellátás.