Befejezi iraki kiképzőprogramját a NATO

Vágólapra másolva!
Nem vezettek eredményre az Irakban állomásozó NATO-kiképzők jövőjéről szóló tárgyalások, így a szövetség december 31-ig kivonja az országból missziójának személyzetét - jelentette be a NATO főtitkára.
Vágólapra másolva!

A NATO úgy döntött, hogy az idei év végével kivonja Irakból kiképzőmissziójának személyzetét - közölte hétfőn Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára. Nyilatkozatában Rasmussen utalt arra, hogy december 31-én lejár a mandátum, és a meghosszabbítás érdekében heteken át folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. A NATO mindazonáltal - tette hozzá a főtitkár - továbbra is elkötelezett az Irakkal való partnerség mellett.

Korábbi brüsszeli értesülések szerint a NATO kiképzői akkor maradhattak volna Irakban, ha Bagdad biztosítja számukra a hatósági eljárással szembeni mentességet, erre azonban az iraki kormány nem volt hajlandó.

A misszió kötelékében 13 NATO-országból, valamint a partnerként tevékenykedő Ukrajnából összesen 130 kiképző tartózkodott eddig Irakban. A NATO iraki kiképzőmissziója 2004-ben indult, és azóta 5 ezernél több katonát, valamint 10 ezernél több rendőrt részesítettek kiképzésben. A program keretében Irak 115 millió euró értékű katonai felszerelést kapott, valamint 17,7 millió euró értékű alapítványi támogatásban részesült.