Alagúton át szöktek meg al-Kaida-tagok egy jemeni börtönből

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 16 rab szökött meg egy általuk ásott alagúton keresztül egy börtönből Jemen déli részén. A szökött rabok többsége az al-Kaida tagja, másokat bankrablásért tartottak fogva. 
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizenhat fegyenc, köztük az al-Kaida terrorszervezet tagjai szöktek meg az ádeni börtönből Jemen déli részén hétfőn- írja a Reuters hivatalos forrásokra hivatkozva.

A rabok hat méter hosszú alagutat ástak ki a börtön falai alatt, és azon keresztül szöktek meg a fegyházból. A szökött fegyencek közül egyeseket bankrablásért, másokat a biztonsági szolgálat tagjai ellen elkövetett gyilkosságokért ítéltek el. Júniusban szintén egy alagúton át szökött meg az al-Kaida több tucatnyi tagja a Jemen délkeleti részén fekvő Mukalla börtönéből. Szökésük közben megtámadták a börtönőröket, és egyet közülük megöltek.

A déli régióban egyre rosszabb a közbiztonság, ugyanis egyes területeket iszlamista fegyveresek tartanak ellenőrzésük alatt, növelve Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok aggodalmát (mely támogatja Száleh elnök al-Kaida-elleni hadjáratát), hogy azok kulcspozícióba kerülnek a fő olajszállítási útvonalakon.

Azok az al-Kaida-tagok, akik 2002-ben támadtak meg egy francia zászló alatt közlekedő tankerhajót, 2006-ban szabadultak a börtönből. Jemenben közel egy éve tüntetnek azért, hogy Ali Abdalláh Száleh elnök távozzon a hatalomból. Szálehet ellenfelei azzal is vádolják, hogy szándékosan hagyja az iszlamistákat megerősödni a déli régiókban.