Medvegyev kivizsgáltatja, hogy csaltak-e a választásokon

Vágólapra másolva!
A Facebook-on jelenetette be vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz elnök, hogy utasította a kormányt a parlamenti választásokon történt "állítólagos csalások" kivizsgálására. A demonstrációs hullám közben nem hagy alább Oroszország-szerte.
Vágólapra másolva!

Megtörte kétnapos hallgatását Dmitrij Medvegyev orosz államfő, aki vasárnap a Facebook közösségi honlapon elhelyezett kommentárjában azt írta: nem ért egyet a szombati oroszországi tüntetésekkel, amelyeken a december 4-i választásokon történt csalások miatt tiltakoztak és Vlagyimir Putyin kormányfő távozását követelték a tüntetők.

"Az orosz alkotmány szerint az orosz állampolgároknak joga van a szabad véleménynyilvánításra és a szabad gyülekezésre. Kifejthetik álláspontjukat, amit tegnap meg is tettek. Jó, hogy minden a törvényes keretek között zajlott" - írta Medvegyev, hozzátéve azért hogy utasította a kormányt az állítólagos visszaélések kivizsgálására.

A hétvégén Moszkvában, Szentpéterváron és több más orosz nagyvárosban tiltakozó megmozdulások voltak az ellenzéki pártok és civil mozgalmak szervezésében. A szombati moszkvai tüntetésen több tízezer ember a választások érvénytelenítését, tisztességes választásokat, a Központi Választási Bizottság elnökének eltávolítását követelte. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, de nem avatkozott be a megmozdulásba, amely békésen, az engedélyezett keretek között zajlott.

Sem Dmitrij Medvegyev elnök, sem Vlagyimir Putyin kormányfő nem jelent meg a nyilvánosság előtt a hétvégén, de a Rosszija 24 állami hírtelevízió a szombati moszkvai ellenzéki tüntetésről - a választások, azaz a tiltakozási hullám kezdete óta először - helyszíni tudósítást adott.

Vasárnap az orosz Társadalmi Kamara nyilatkozatban szólította fel a hatalmat, hogy ne hagyja figyelmen kívül a választási csalások ellen fellépő állampolgárok véleményét.

Moszkvában a december eleji választások óta szinte folyamatosak a tüntetések, csaknem mindennap tartanak olyan megmozdulásokat, amelyen a tüntetők a választási visszaélésekkel vádolt Vlagyimir Putyin kormányfő és pártja távozását követelik.

A december 4-i választásokon az országot 12 éve vezető Vlagyimir Putyin pártja megőrizte ugyan többségét a parlamentben, de korábbi kétharmados fölénye eltűnt. A széles körben elterjedt nézetek szerint Putyin pártja átfogó választási csalást követett el. A súlyos visszaélésekre nemzetközi megfigyelők is figyelmeztettek.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő már csütörtökön is utalt rá, hogy nem tartja kizártnak, hogy hiányosságok voltak és szabálysértések történtek a választásokon, de hangsúlyozta, hogy ezt az illetékes szerveknek kell kivizsgálniuk. Az orosz miniszterelnök korábban azt mondta: szerinte az Egyesült Államok áll az orosz parlamenti választások eredményei elleni tüntetések mögött.