Vérig sértette a palesztinokat az elnökjelöltségre legesélyesebb republikánus

Vágólapra másolva!
Kitalált népnek nevezte a palesztinokat Newt Gingrich, az amerikai republikánus párt pillanatnyilag legnépszerűbb elnökaspiránsa - írta internetes oldalán a Reuters hírügynökség. Gingrich ezt a Jewish Channel nevű, magát független amerikai zsidó orgánumnak nevező kábeltévének adott interjúban mondta, melyből a csatorna részleteket közölt.
Vágólapra másolva!

A jövő évi amerikai elnökválasztás republikánus jelöltaspiránsai közül jelenleg Barack Obama kihívására legesélyesebbnek tűnő Gingrich az interjúban azt fejtegette, hogy Palesztina országként sohasem létezett, hiszen mielőtt a terület brit fennhatóság alá került, az Oszmán Birodalom része volt. Ezért szerinte a palesztin kitalált nép, a magukat annak nevezők valójában arabok, történelmileg az arab közösséghez tartoznak.

"Ez a gondolkodás lehetséges legalacsonyabb szintje" - így reagált az amerikai politikus szavaira Száeb Erekat, Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója. Hozzátette, az ilyen kijelentések erőszakot generálnak, a Közel-Keleten ugyanis mindig egymás létének, vallásának a tagadása szüli az agressziót.

Szalam Fajjad palesztin miniszterelnök azt mondta, Gingrich "történelmi igazságokat" tagad le, és azt ajánlotta neki, hogy olvassa újra a történelmet. A Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet egyik szóvivője "gyalázatosnak és szégyenteljesnek" nevezte az elhangzottakat.

A Guardian brit napilap internetes oldalán olvasható beszámoló szerint Gingrich állításai a legérzékenyebb ponton sértik a saját államért küzdő palesztinok nemzeti öntudatát. A Reuters tudósítása pedig emlékeztet rá, hogy a republikánus elnökjelölt-aspiránsok egy ideje érezhetően igyekeznek megnyerni az amerikai zsidó közösség támogatását.