Tőkés László maradt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke

Vágólapra másolva!
Újraválasztotta elnökévé Tőkés Lászlót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A szervezet szombati, marosvásárhelyi küldöttgyűlésén az EMNT újjászervezte vezető testületeit, miután azokból meghatározó személyek távoztak az Erdélyi Magyar Néppártba.
Vágólapra másolva!

Tőkés László egyedüli jelölt volt az elnöki tisztségre a marosvásárhelyi küldöttgyűlésen. 189 küldött támogatta szavazatával, hatan tartózkodtak. Tőkés javaslatára Sándor Krisztinát, az EMNT korábbi elnökhelyettesét választotta a testület az ügyvezető elnöki tisztségbe.

A küldöttgyűlést videoüzenetben köszöntötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. "Az autonómia soha fel nem adása a megmaradás záloga. Ha lehet más népeknek autonómiája Európában, akkor lehet nekünk is" - üzente Semjén Zsolt. Az EMNT küldöttgyűlésén a magyar kormány részéről Répás Zsuzsana, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vett részt.

Tőkés a magyarországi politikai változásokról azt mondta, "Magyarország újból anyaországgá változott". Úgy vélte, az "eurotranszilvanizmus" útján kell haladni, ami az európai modernitás és az erdélyi értékek és hagyományok ötvözését jelenti. Azt is megemlítette, hogy az erdélyi magyarságnak stratégiai partnerséget kell ajánlania az erdélyi románságnak.

A küldöttgyűlésen módosították a szervezet alapszabályát, és újjászervezték a szervezet vezető testületeit, mivel azokból meghatározó személyiségek távoztak az Erdélyi Magyar Néppártba.