Az elmúlt húsz év legnagyobb ellenzéki tüntetésére készülnek Moszkvában

Vágólapra másolva!
Moszkvában és Szentpéterváron is több tízezren tüntethetnek Vlagyimir Putyin pártjának múltheti választási győzelme után, ez lehet az elmúlt 20 év legnagyobb megmozdulása Oroszországban. A BBC szerint legalább ötvenezer rendőr lesz szolgálatban Moszkvában szombaton.
Vágólapra másolva!

A december 4-i választások óta a legnagyobb tüntetésre készülnek szombaton az ellenzéki pártok és mozgalmak Moszkvában. A szervezők legalább 30 ezer résztvevőre számítanak, a különböző közösségi oldalakon péntek délig már 35 ezren jelezték, hogy ott akarnak lenni a parlamenti választások eredménye elleni tiltakozó megmozduláson.

Több neves ellenzéki politikus is részt kíván venni, közöttük a parlamentből ezúttal is kimaradt Jabloko elnöke, Szergej Mitrohin. A brit BBC szerint több mint 50 ezer rendőr teljesít szombaton szolgálatot az orosz fővárosban. A héten több száz tüntetőt tartóztattak le a hatóságok, főleg Szentpéterváron és Moszkvában.

A tüntetés várható mérete miatt az orosz főváros polgármesteri hivatala a Vörös térhez közeli Forradalom tere helyett másik helyszínt biztosított a parlamenten kívüli ellenzék által szervezett megmozdulásra. A központban mindössze 300 főre engedélyezték volna a hatóságok a tüntetést, helyette a jóval több embernek helyet adó Bolotnaja teret ajánlották fel a főszervező Szolidaritás mozgalomnak, amelyet délután kettő és hat óra között foglalhatnak el.

Forrás: AFP
Farkasszemet néznek a tüntetők a rendfenntartókkal

Alekszandr Gorbenko alpolgármester bejelentette, hogy a szervezők elfogadták az új helyszínt, a közösségi oldalakon azonban máris lehet tudni, hogy sokan készülnek a központba is. A Szolidaritás sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a szervezők közül nem mindenki ért egyet az új helyszín elfogadásával. Az Interfax hírügynökség tudomására jutott, hogy a rendvédelmi szervek azoknak a sorköteles fiataloknak, akik a szombati tüntetésekre elmennek és akiket őrizetbe vesznek, átadják a katonai szolgálatra szóló behívót.

A BBC szerint Szentpéterváron is nagy tüntetés várható szombaton, egy orosz közösségi oldalon 13 ezren jelezték, hogy résztvesznek a megmozduláson. A múltheti választásokon az országot 12 éve vezető Vlagyimir Putyin pártja megőrizte többségét a parlamentben, igaz korábbi fölénye eltűnt. Azonban a széles körben elterjedt nézetek szerint Puytin pártja átfogó választási csalást követett el, ezért nagyszabású tüntetések kezdődtek. A súlyos csalásokra nemzetközi megfigyelők is figyelmeztettek.

Békésnek mondható tüntetések

Moszkvai idő szerint kora délutánra már legalább 15 vidéki városban - köztük olyanban is, amely nyolc időzónányira van kelet felé - lezajlott a meghirdetett tüntetés. Ezek létszáma néhány száztól körülbelül ezerig terjedt. A kínai határtól körülbelül 30 kilométerre lévő, 580 ezer lakosú Habarovszkban a rendőrök 20 tüntetőt őrizetbe vettek a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Moszkvában a szervezők legalább 30 ezer részvevőre számítottak, köztük több neves ellenzéki politikusra. A rendőrség becslése szerint körülbelül 20 ezren, a szervezők szerint 40 ezren gyűltek össze akkor, amikor még tartott a demonstráció. Ezenkívül szemtanúk szerint összegyűlt körülbelül 1500 tüntető a Vörös térhez közeli Forradalom terén, amely a hatóságok által kijelölt másik helyszíne volt a bejelentett tüntetésnek.