Letette az esküt a jemeni egységkormány

Vágólapra másolva!
Aláírta a 35 tagú jemeni nemzeti egységkormány a hűségesküt, amellyel vállalta, hogy egy gazdaságilag fejlődő társadalom felé vezeti az országot.
Vágólapra másolva!

Letette az esküt szombaton a jemeni nemzeti egységkormány, amelyet az ellenzék által jelölt, de független Mohammed Bászindva irányít, és a feladata az lesz, hogy irányítsa az átmenetet a polgárháborúból egy békés, gazdaságilag fejlődő társadalomba - jelentette a Saba helyi állami hírügynökség. Bászindva miniszterelnök az elnöki teendőket ellátó Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök előtt tette le a hivatali esküt a szanaai köztársasági palotában.

A kormány a miniszterelnökkel együtt 35 tagú, és benne az ellenzéki erők és az eddigi kormánypárt, az Általános Népi Kongresszus képviselői fele-fele arányban vesznek részt. A külügyi-, a védelmi, és az olajipari tárca élén maradtak a hatalomról lemondott Ali Abdalláh Száleh elnök idején az e posztokat betöltő politikusok. A belügy-, a pénzügy- és a tájékoztatási minisztériumot az ellenzék kapta meg. A nemzeti egységkormányba két nő is bekerült, mindkét oldalról egy-egy.

Az átmeneti időszaknak az elnökválasztással lesz vége, amelyet Hádi alelnök február 21-ére írt ki. Ekkor távozik tisztségéből Ali Abdalláh Száleh elnök. Az államfő már korábban lemondott hatalmáról.