Ragyogó fény néven, Bukarest központjában működött a titkos CIA-börtön

Vágólapra másolva!
Az AP hírügynökség értesülései szerint a többi CIA-börtönnel ellentétben nem eldugott vidéki helyen vagy katonai bázison, hanem Bukarest belvárosától néhány percre, jól látható helyen működött az amerikai hírszerzés romániai fogdája. Az AP információi szerint itt tartották fogva többek között a szeptember 11-ei amerikai merényletek értelmi szerzőjét is.
Vágólapra másolva!

A román főváros északi részén, a belvárostól néhány percre működött az amerikai hírszerzés (CIA) titkos börtöne, amelyben a legfontosabb foglyokat őrizték. A Bright Light (Ragyogó fény) kódnevű román kormányzati épület alagsorában őrizték az al-Kaida terrorszervezet több elfogott tagját, köztük Háled Sejk Mohammedet, a szeptember 11-ei, egyesült államokbeli merényletek értelmi szerzőjét, mielőtt Guantánamóra szállították őket - tudta meg az AP hírügynökség és az ARD német közszolgálati televízió. Utóbbi csütörtök este sugározza összeállítását a témáról.

A CIA romániai börtönének létezéséről számtalan hír szólt annak idején, de a pontos helyét soha nem lehetett tudni - írja a Romanian Times című román hírportál. Ez a fogda is része volt annak a hálózatnak, amelyet a CIA tartott fenn és ellenőrzött külföldi országokban, így Lengyelországban, Litvániában és Thaiföldön - olvasható a lapban. A fogdákat 2006 májusában bezárták, a CIA fogva tartási és vallatási programja 2009-ben lezárult.

A többi CIA-börtönnel ellentétben, amelyek eldugott vidéki helyen vagy - például Lengyelország esetében - egy katonai létesítményen belül működtek, a romániai nem holmi isten háta mögötti helyszínen volt. A szóban forgó épület jól látható helyen, néhány háztömbnyire egy forgalmas főútvonaltól helyezkedik el, a közelében vasútvonal húzódik.

Az épület eredeti funkciója szerint a bizalmas - többek között a NATO-ra és az Európai Unióra vonatkozó - információkat feldolgozó országos hivatalnak (ORNISS) ad otthont. A hivatal magas beosztású tisztviselője, Adrian Camarasan az ARD-nek nyilatkozva azt állította, hogy a foglyokat nem amerikai, hanem román személyzet őrizte.