Putyin szerint az Egyesült Államok áll az orosz tüntetések mögött

Vágólapra másolva!
Az orosz miniszterelnök azt mondta, hogy a jelet Hillary Clinton adta meg, az ellenzéki aktivisták pedig dolgozni kezdtek. A héten ezrek tüntettek Putyin ellen Moszkva utcáin, hírügynökségi jelentések szerint a mostani az utóbbi évek legsúlyosabb ellenzéki tüntetése.
Vágólapra másolva!

Az orosz miniszterelnök szerint az Egyesült Államok áll az orosz parlamenti választások eredményei elleni tüntetések mögött - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Hillary Clinton "adta meg az alaphangot az ellenzéki aktivistáknak". Az amerikai külügyminiszter "megadta a jelet, ők meghallották és dolgozni kedztek" - idézte a Reuters hírügynökség Putyin szavait.

Az EBESZ hétfőn kifogásolta a választási csalásokat, a politikai vetélkedés korlátozottságét és kiegyensúlyozatlanságát, valamint a választási hatóságok, illetve a média függetlenségének hiányát.

Csütörtökön már Dmitrij Medvegyev orosz államfő sem zárta ki, hogy a vasárnapi orosz parlamenti választásokon hiányosságok voltak és szabálysértések történtek, de hangsúlyozta, hogy ezt az illetékes szerveknek kell kivizsgálniuk. "A választás lefolyását és az eredményt firtató kérdések jogosak" - jelentette ki Medvegyev. Szerinte "Oroszországnak nincs ideális választási mechanizmusa", ezért a hiányosságok előfordulása természetes. A tüntetésekről azt mondta: az embereknek joguk van véleményt mondani, de a törvények betartásával.

A hétvégi választások után több ezren követelték Putyin távozását Moszkva utcáin. Az orosz főváros központjában hétfő este többezres tüntetést tartott a Szolidaritás mozgalom, amelynek vezetőjével és egy neves bloggerrel együtt körülbelül 300 embert vettek őrizetbe a tiltakozó akció végén. Többségük még mindig előzetesben van a Kommerszant című orosz lap szerint. Az aktivistákat 15 nap elzárással is büntethetik azzal az indokkal, hogy az akciójukra nem kértek engedélyt.