Ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Feltehetően az ország nyugati partvidékén dolgoznak annak a mobil kilövőállású interkontinentális rakétáknak a kifejlesztésén, amelyet a radar nehezebben észlel majd és gyorsabban lesz elindítható, mint a helyhez kötött társai - írja a keddi Washington Post.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea teherautón mozgatható, könnyen elrejthető interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik - adta hírül kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post. A rakétafejlesztésről a lap szerint az amerikai hírszerzés novemberben tájékoztatta a kongresszus illetékes tagjait.

Hivatalos személyek úgy tájékoztatták a lapot, hogy az új fegyver a tavaly októberben bemutatott Muszudan közepes hatótávolságú rakéta továbbfejlesztett változata. Az új rakétával összefüggő munkálatokat feltehetően a kommunista ország nyugati partvidékén végzik. Észak-Korea a hadászati rakéták kategóriájában eddig csak rögzített kilövőállomással rendelkező eszközökkel rendelkezett: a Taepodong-1-gyel és a műholdak feljuttatására is alkalmas Taepodong-2-vel.

A mobil kilövőállású interkontinentális rakétákat a radar nehezebben észleli, mint a silóból kilőtt fegyvereket és azok gyorsabban elindíthatók, mint a helyhez kötött társaik. A lap rámutatott, hogy Kína, amely a múltban adott át rakétatechnológiai ismereteket szövetségesének, nemrégiben állította rendszerbe a DF-31 és a DF-31A kódjelű hadászati rakétát, de nem bizonyított, hogy az új észak-koreai modell erekre a típusokra épülne.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Glyn Davies, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja kedden indul el egy Pekinget, Tokiót és Szöult érintő diplomáciai misszióra, amelynek célja az észak-koreai nukleáris programról folytatott hathatalmi tárgyalások felújítása.