Ezrek tüntetnek Moszkvában Putyin ellen

Vágólapra másolva!
Az orosz belügyminisztérium szerint az emberek biztonság miatt van szükség a rendvédelmi erők készültségének a fokozására. Egy nappal korábban több ezren követelték Vlagyimir Putyin távozását. Az orosz miniszterelnök Egységes Oroszország pártja jelentős veszteségekkel, de megnyerte a hétvégi parlamenti választásokat. Este Putyin ellen és mellett is tüntetnek az orosz fővárosban.
Vágólapra másolva!

Az orosz fővárosban a belügyi fegyveres erők egységeivel egészítik a rendőri erőket, de ez csupán az állampolgárok biztonságát szolgálja - közölte az orosz belügyminisztérium sajtószóvivője. A Moszkvába tartó speciális egységek nagyságáról nem tájékoztatott a belügyi szóvivő. Az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a biztosításba bevont létszámot a moszkvai belügyi parancsnokság határozza meg.

A Putyin ellen tüntetők este már farkasszemet néztek a Putyin mellett tüntetőkkel. A rendőrség azt ígérte, előállítja a be nem jelentett demonstráció résztvevőit. Az AP hírügynökség szerint több ezren gyűltek össze az utóbbi évek legnagyobb ellenzéki tüntetésén. A Szabadság párt szóvivője hírügynökségi jelentések szerint bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vette a párt elnökét, Borisz Nyemcovot.

A nap folyamán Moszkva különböző kerületeiben megnőtt a rendvédelmi erők jelenléte. Az északkeleti Szuharevszkij térre 15 nagy teherautó szállította a különleges egységeket, a Tverszkajan, a volt Gorkij utcában és a Puskin téren is nagy erők vonultak fel. Ott mások mellett a Mieink elnevezésű hatalompárti ifjúsági mozgalom és az ugyancsak a Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev vezette Egységes Oroszországot támogató Fiatal Oroszország és a Diákközösség tagjai tartanak szimpátiatüntetést. A Trimumfalnaján (a Diadal téren) is tapasztalható a fokozott rendőri készültség, ahova a parlamenten kívül maradt Jabloko és a Másik Oroszország párt szervezi a választási visszaélések elleni tüntetést. A térre vezető metrómegállóknál egyenruhások állnak, a téren civil ruhás rendőrök jelenlétéről számolnak be a tudósítások.

A kormányon lévő Egységes Oroszország párt és támogatói, valamint az Összoroszországi Népfront is megmozdulást szervez. Tízezer főre számítanak azon a rendezvényen, amelyet a főváros központjában tartanak, hogy "megköszönjék a szavazóknak a párt támogatását" - közölte a szervezőbizottság elnöke.

A belügyi szóvivő ugyanakkor cáfolta, hogy a fővárosba irányítottak volna kiegészítő rendőri egységeket. Vaszilij Pancsenkov a szokásos váltással indokolta a rendfenntartók mozgását, és azzal magyarázta a megerősített rendőri jelenlétet, hogy a belügyminisztérium rendelte el december elsejétől a készültség növelését az állampolgárok biztonsága érdekében.

Az orosz főváros központjában hétfő este többezres tüntetést tartott a Szolidaritás mozgalom, amelynek vezetőjével és egy neves bloggerrel együtt körülbelül 300 embert vettek őrizetbe a tiltakozó akció végén. Többségük még mindig előzetesben van a Kommerszant című orosz lap szerint. Az aktivistákat 15 nap elzárással is büntethetik azzal az indokkal, hogy az akciójukra nem kértek engedélyt.

Az orosz Központi Választási Bizottság közben azt tanácsolta Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, hogy foglalkozzon inkább az amerikai választásokkal. Nyikolaj Konkin, a testület szóvivője kijelentette, nem értik az amerikai külügyminiszter véleményét, aki Vilniusban, az EBESZ csúcstalálkozóján ismét kifejtette, hogy az oroszországi parlamenti választások sem igazságosak, sem szabadok nem voltak. A Központi Választási Bizottság sajtószóvivője után Igor Boriszov, az úgynevezett Orosz Választási Jogi Társadalmi Intézet vezetője is bírálta Hillary Clinton kijelentéseit, amelyeket szerinte tisztán politikai véleménynek kell értékelni.

Az orosz politikai rendszer nem tartozik a Nyugatra - mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök, miután az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői bírálták Vlagyimir Putyin kormányfő pártja és az orosz állam szoros összefonódását. "A politikai pártok az orosz hatóságok, nem pedig a nemzetközi szervezetek hatáskörébe tartoznak" - hangsúlyozta Medvegyev a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Az EBESZ hétfőn kifogásolta a választási csalásokat, a politikai vetélkedés korlátozottságét és kiegyensúlyozatlanságát, valamint a választási hatóságok, illetve a média függetlenségének hiányát.

A Központi Választási Bizottság közlése szerint az Egységes Oroszország (JR) 49,3 százalékot ért el a vasárnapi törvényhozási választásokon. A kormányzópárt 238 mandátumot szerzett a törvényhozás alsóházában. Az Egységes Oroszországon kívül három párt jutott be még a parlamentbe. A kommunisták 92, az Igazságos Oroszország 64, a Liberális Demokrata Párt 65 képviselői hellyel rendelkezik majd az új dumában. A hét százalékos parlamenti küszöböt el nem érő pártok közül a Jabloko szerezte meg a legtöbb szavazatot: 2 millió 251 ezren voksoltak rá, ami 3,43 százalékot jelent.

A miniszterelnök kedden elkerülhetetlennek nevezte pártja súlyának csökkenését, és a világgazdasági válságra fogta azt, amelyért mindenhol a kormánypártokat teszik felelőssé. Putyin ugyanakkor a jelenlegi helyzetben jónak nevezte az 50 százalék körüli eredményt, annak ellenére, hogy az Egységes Oroszország 15 százalékpontot veszített a 2007-es választásokhoz képest.

Az orosz parlamenti választásról szóló anyagunkat itt olvashatja.