Mérgező gömbhal miatt mentették fel egy Michelin-csillagos japán étterem séfjét

gömbhal, halpiac
Vágólapra másolva!
Az egyik vacsoravendég maga kérte a főszakácsot, hogy szolgálja fel neki a gömbhal mérgező máját, pedig tudta, hogy akár bele is halhat az étel elfogyasztásába. A tokiói étterem séfje eleget tett a kérésének, az étterem felmentette az állásából.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az állásából egy Michelin-csillagos tokiói étterem séfjét, mert mérgező gömbhalat szolgált fel egy vendégnek - írja a brit Telegraph online oldala. Az étterem az után mentette fel állásából vezető szakácsát, hogy majdnem halálos ételmérgezést szenvedett egy nő. Egy 35 éves vendégnek - aki még novemberben evett a Fugu Fukuji étteremben - a mérgezés tünetei jelentek meg. A nő állítólag maga kérte a főszakácsot, hogy szolgálja fel neki a hal máját, ezzel próbálva bátorságát bizonygatni asztaltársai előtt. A nő később a kórházi kezelés hatására felépült, ennek ellenére átmenetileg visszavonták a séf engedélyét.

Forrás: AFP
Gömbhal egy tokiói halpiacon

A halfajta evését széles körben az étkezések orosz rulettjének tekintik, mivel a Japánban drága téli csemegének számító hal májában és petefészkében a megengedett tetrodotoxin érték akár 1200-szerese is megtalálható. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az ételt elkészítő szakács megfelelő alapossággal távolítsa el a hal ezen részeit - írja a lap. A mérgezés megbéníthatja az idegrendszert és leállíthatja a tüdő működését. Nincs ismert ellenszere, a halál pedig az elfogyasztás után akár percekkel is beállhat.

"A főszakács annak ellenére szolgálta fel a gömbhal máját, hogy tudta, az mérgező. Akkor sem kellett volna ezt megtennie, hogy a vendég direkt ezt kérte tőle" - idézi a lap a közegészségügy egyik hivatalnokát. A séfnek pénzbírsággal, vagy akár börtönbüntetéssel is számolnia kell. A Michelin szóvivője azt mondta, nincs tervben, hogy visszavonják az érintett étterem csillagait, amelyeket nemrég érdemelt ki a Fugu.